DSC_0175-scaled

U Osijeku prešli 50% odvojenog prikupljanja otpada, a sada napravili i izložbu s poznatim umjetnikom

GREEN_300_listici_sredina

Krupni otpad kao umjetnička instalacija

Da s pravom već dvije godine nosi titulu eco cityja, Osijek je to dokazao i činjenicom kako je u posljednje dvije godine pola skupljenog otpada došlo pravilnim odvajanjem građana. Ovih dana građani su mogli i obići izložbu umjetnika Nikole Fallera koji je od različitog krupnog otpada napravio zanimljive skulpture.

Osječka gradska komunalna tvrtka Unikom, u suradnji s udrugom Slama Land Art i studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Sveučilišta u Osijeku, kod sveučilišnog Campusa organizirala je izložbu skulptura od otpada prikupljenog u osječkim reciklažnim dvorištima pod nazivom “Resculpt park”.

Eco city u punom smislu te riječi

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić rekao je kako je Grad Osijek postavio visoke standarde u organizaciji sustava gospodarenja otpadom, podsjetivši da je dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eco-cityjem. “Na području grada postoje četiri reciklažna dvorišta, u Sarvašu imamo moderno reciklažno dvorište za razdvajanje građevnog otpada, a u Podravlju kompostanu za proizvodnju prvorazrednog komposta. Sve to rezultiralo je znatnim smanjenjem na odlagalištu mješovitog otpada gdje je 2015. godine odloženo 25 tisuća tona mješovitog otpada, a u prošloj godini 16 tisuća tona”, rekao je Florijančić.

“Grad Osijek je 2021., a neslužbeno i prošle godine, prešao granicu od 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, čime se pridonosi čuvanju okoliša, a to pokazuje i educiranost građana. Imamo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, jer se na kućnom pragu može prikupljati i selektirati šest vrsta otpada”, istaknuo je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

Umjetnost i ekologija idu ruku pod ruku

Osječki umjetnik i voditelj udruge “Slama Land Art” Nikola Faller kazao je kako se upravo ovakvom izložbom može na veseo i kreativan način osvijestiti o potrebi za recikliranjem i stvaranjem društva sa što manje otpada, a materijali s otpada poput drva, tekstila, željeza, odbačenih igračaka i zavjesa na kreativan način mogu se upotrijebiti za stvaralaštvo.

Prorektor osječkoga Sveučilišta Drago Šubarić rekao je da se izložbom želi ukazati na globalni problem gospodarenja otpadom. Sveučilište, dodao je, provodi na desetke projekata na temu korištenja otpada, a nedavno je i pokrenut studij održivog i kružnog biogospodarstva, čime se daje doprinos rješavanju tih problema.

PHOTOS BY: Grad Osijek / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.