_VAB8398

U Hrvatsku dolaze filantropi iz cijeloga svijeta! Kakvu Europu i svijet želimo i trebamo?

GREEN_300_listici_sredina

Kako filantropija može pomoći oko današnjih izazova?

Gosti koji stižu u Hrvatsku govorit će o važnim pitanjima, no domaćini su im priredili i sjajan doček pa će tako ovo biti prilika i za promociju predivnih lokacija koje vrijedi pokazati gostima.

Hrvatska, točnije Šibenik, domaćin je PHILEA Foruma 2023. koji će biti održan od 23. do 25. svibnja, a domaćin mu je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja ove godine obilježava 20 godina rada.

Forum koji je prošle godine održan u Barceloni, ove godine dolazi u srce euro – mediteranske regije – u Dalmaciju. Grad domaćin Šibenik primit će oko 700 gostiju – predstavnika najznačajnijih zaklada iz cijeloga svijeta. PHILEA – Philantropy Europe Association je međunarodna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja europske i svjetske zaklade te nacionalne saveze zaklada.

Vrijeme u kojem živimo suočava nas s bezbrojnim vrtlozima – od klimatskih promjena do društvene nejednakosti. Kako usmjeriti svijet u boljem pravcu, kakvu Europu želimo i trebamo te kako filantropija može igrati ulogu u usmjeravanju na temeljne ljudske vrijednosti i načela, pitanja su na koja će sudionici Foruma pokušati dati odgovor. Naime, Europu više ne određuje samo geografski položaj, već i njezini ideali, vrijednosti i načela na koja se često pozivamo te ih trebamo štititi kada su ugrožena.

Sudionici koji stižu u Lijepu Našu raspravljat će o tome kako filantropija može pomoći oko današnjih izazova – od klime, demokracije, ali i (ne)jednakosti. Govorit će se o obrazovanju i ciljevima održivog razvoja i, možda najvažnije, kako oblikovati Europu prema budućnosti – gledano iz međunarodne, regionalne, ali i lokalne perspektive.

Europa je usred krize, a sve je krenulo s pandemijom. Nejednakost je potaknuta energetskom krizom, kriza svakodnevnog života sve je veća, a rastuća je napetost između civilizacija i svjetonazora. Svijet je na prekretnici i upravo su to teme o kojima će se raspravljati u Šibeniku.

Gosti koji stižu u Hrvatsku govorit će o važnim pitanjima, no domaćini su im priredili i sjajan doček pa će tako ovo biti prilika i za promociju predivnih lokacija koje vrijedi pokazati gostima.

Uz mnogobrojna predavanja i razgovore, filantropi svjetskog glasa svoj će boravak iskoristiti i za obilazak čak 11 domaćih lokacija. Memorijalni centar Fausta Vrančića na Prviću, Muzej koralja na Zlarinu, Nacionalni park Krka, Muzej betinske drvene brodogradnje na Murteru te šibenske znamenitosti i atrakcije Tvrđava sv. Ivana, Kuća umjetnosti Arsen, Katedrala Sv. Jakova i Civitas Sacra, Inkubator za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, Sokolarski centar, ali i filantropske šetnje Splitom i Zadrom – zasigurno su sjajan program koji će u svijet odaslati najljepšu sliku o Hrvatskoj.

U Hrvatsku stižu ljudi koji mogu Europu i svijet usmjeriti u boljem pravcu kroz institucionalnu filantropiju – zakladništvo, sudioničku ali i poduzetničku filantropiju kojima svoje programe i ulaganja usmjeravaju u nove oblike društvene i ekonomske (samo)održivosti.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.