tržnica
tržnica

Jedan zagrebački plac vikendom postaje ljetno kino, donosimo program

GREEN_300_listici_sredina

Propitkivanje urbanih prostora

Na Trešnjevki će biti prikazana četiri dokumentarca.

Muzej susjedstva Trešnjevka ponovno odličnim primjerom pokazuje kako gradski prostori mogu biti multifunkcionalni: i ovoga ljeta, osmu godinu za redom, pretvaraju Trešnjevačku tržnicu u besplatno ljetno kino.

Projekcije će se odvijati nakon radnog vremena tržnice, a na rasporedu su iduća dva petka (7. i 14. srpnja) s početkom u 21 sat.

Može biti slika sljedećeg: tekst

“Grad je u svojoj biti proces – on se stalno mijenja dok naše proživljeno iskustvo pretvara njegove apstraktne strukture u svakodnevnu praksu i simboličko mjesto, pozornicu na kojoj proživljavamo svoje živote”, naglasili su organizatori u najavi, dodajući kako se brojne naše simboličke predodžbe gradova odvijaju putem filma.

Upravo će gradovi biti i tematska okosnica filmskog programa, kojeg je odabrala Dina Pokrajac.

Četiri dokumentarca

7. srpnja je na programu najprije “Pošast” Johna Smitha, dokumentarac o “zajednicama koje se suočavaju s rapidnom transformacijom suvremenih gradova u kojima za mnoge više nema mjesta”, a donosi priču o izgradnji ceste M11 u istočnom Londonu te o građanskoj inicijativi kojoj je bio cilj zaštiti vlastite domove.

Blight | John Smith

Nakon njega prikazuje se film “Velika nadanja” Mikea Leigha, društvena satira kojoj je u fokusu život proširene radničke obitelji, kojoj upliv kapitala remeti život u kvartu.

14. srpnja se pak prikazuju dokumentarci “Biti žene” Cecilije Mangini i “Vučje ždrijelo” Pietra Marcella. Prvi je film priča o radnicama koje migriraju s juga na sjever Italije kako bi radile u tvornicama. Iako idu sa željom da si osiguraju bolje životne uvjete, dočekuje ih gomila (ne)plaćenog rada.

High Hopes (1988) directed by Mike Leigh • Reviews, film + cast • Letterboxd

“Vučje ždrijelo” je igrano-dokumentarni film o bivšem zatvoreniku i njegovoj ponovnoj slobodi, koji posredno priča priču o gradu Genovi.

Više infomacija o programu pronađite ovdje.

PHOTOS BY: Screenshot, Muzej susjedstva Trešnjevka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.