jack-cohen-QC5qAtyPZ9s-unsplash

Trešnje za Trešnjevku: Stanovnicima zagrebačkog kvarta dijele se voćke za sadnju u svom vrtu

GREEN_300_listici_sredina

50 sadnica za građane

Udruga za ekološke aktivnosti Nova Zora provodi projekt pod nazivom “Trešnje za Trešnjevku” kojim dijele 50 stabala stanovnicima ovog zagrebačkog kvarta.

Kako bi povećali broj stabala na području zagrebačke Trešnjevke, Udruga za ekološke aktivnosti Nova Zora provodi projekt pod nazivom “Trešnje za Trešnjevku”. Tim je povodom za građane Trešnjevke Udruga osigurala 50 sadnica trešanja i 50 pakiranja komposta za vrt, a prvih 25 prijavljenih građana uz sadnicu će dobiti i hranilicu za ptice iz proizvodnje lokalnog obrtnika. Zainteresirani građani mogu se prijaviti putem obrasca za prijavu. 

Kako tvrde iz Udruge, broj trešanja na Trešnjevci sve je manji, kao i generalno broj stabala u urbanim područjima. Zelenih je površina sve manje, jer beton osvaja sve veća područja. Život s više drveća u gradu bio bi mnogo kvalitetniji i zdraviji jer osim što upija CO2, drveće stvara hlad pa pritom snižava i temperature tijekom ljetnih vrućina, služi kao dom brojnim vrstama životinja, smanjuje eroziju tla te hrani tlo otpalim lišćem, a pojedine vrste daju i plodove. Imajući u vidu blagodati stabala u urbanim područjima te trešnju kao simbol Trešnjevke, Udruga je osmislila projekt koji se realizira uz financijsku potporu Grada Zagreba. Osim samog povećanja broja stabala na Trešnjevci, cilj projekta je osvijestiti građane o važnosti zelenih područja unutar urbaniziranih područja te važnosti hranidbe ptica gnjezdarica tijekom zimskog perioda. Kako bi projekt ostvario navedene ciljeve, potrebna je pomoć lokalne zajednice koja će donirane sadnice posaditi na svojoj privatnoj parceli na području Trešnjevke sjever ili jug.

Uvjeti koje potencijalni sudionici projekta trebaju ispuniti su:

1. Osoba stanuje na području gradskih četvrti Trešnjevka sjever ili jug te u sklopu stambenog
objekta posjeduje dvorište ili vrt, tj. privatnu zelenu površinu dovoljno veliku za buduće stablo
trešnje.
2. Osoba treba ispuniti obrazac za prijavu.
3. Presađivanje trešnje potrebno je ovjekovječiti s jednom ili nekoliko fotografija i iste poslati
na e-mail Udruge: udruganovazora@gmail.com.
Za sva dodatna pitanja i informacije građani se mogu obratiti Novoj Zori na gore navedene kontakte. Informacije o podjeli sadnica naknadno će biti javljene sudionicima. Udruga Nova Zora poziva zainteresirane Trešnjevčanke i Trešnjevčane da se prijave za sudjelovanje na projektu kako bi zajedničkim snagama za nekoliko godina imali 50 stabala trešanja više na našoj Trešnjevci.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.