vatromet naslovna (2)

Sve je više protivnika vatrometa: Ovi trgovački lanci odustaju od prodaje pirotehnike

GREEN_300_listici_sredina

Uoči Nove godine

Prošle godine na popisu je bilo 27 gradova i općina koji su odustali od novogodišnjeg vatrometa, a ove ih je godine čak 44. No i dva trgovačka lanca su iz svog asortimana maknula pirotehniku.

Vatromet i pirotehnička sredstva ne samo što su uzrok straha i stresa kod životinja već su i veliki zagađivači okoliša. Na sreću, sve je više ljudi toga svjesno, a na razini gradova i općina donose se odluke o ukidanju ovakve vrste zabave. U Hrvatskoj je prošle godine čak 27 gradova i općina donijelo odluku o ukidanju vatrometa za novogodišnju noć, a prema objavi Udruge Prijatelji životinja, ove godine brojka se popela na pohvalnih 44.

vatromet

Umjesto pirotehničke zabave, neki su se gradovi odlučili za opcije poput šarenih konfeta, laserskih showova i drugih vizualnih efekata. Na popisu gradova i općina koji su odustali od vatrometa su: općine Sukošan, Lovran, Gornja Stubica, Belica, Donji Vidovec, Voćin, Bol, Majur, Pitomača, Klana, Klenovnik, Bogdanovci, Bošnjaci, Tompojevci i Viljevo, te gradovi – Labin, Rovinj, Čazma, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Zabok, Novigrad, Duga Resa, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Đurđevac, Zagreb, Vrbovec, Pregrada, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Kaštela, Ivanec, Dubrovnik i Otok.

Također, dva su velika trgovačka lanca, Lidl i Tommy, radi obzira prema ljudima, životinjama i okolišu odlučili kako ove godine neće prodavati pirotehnička sredstva.

 

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.