pexels-kindel-media-9875440

Sve je veći interes za solarne elektrane u Hrvatskoj, ali udio proizvodnje i dalje je nizak. Provjerili smo zašto.

GREEN_300_listici_sredina

'Potrebna je bolja organizacija cijelog procesa'

Po pitanju obiteljskih kuća, nakon ugradnje elektrane mnogi građani se susreću s dugim čekanjem na elektroenergetsku suglasnost HEP-a, odnosno opremanje mjernog mjesta i puštanje elektrane u pogon. Nakon ugradnje elektrane ponekad se čeka i mjesecima za puštanje u pogon, ističu iz Zelene energetske zadruge.

Papirologija, birokracija, administracija, dozvole i stotine upita. Mnogi ovako zamišljaju pokretanje vlastite solarne elektrane, svjesni svih prednosti koje ona ima, često odustaju od nauma da sami iskoriste obnovljive izvore energije. No, tu na scenu stupa ekipa iz Zelene energetske zadruge, koja posljednje tri godine pomaže građanima u procesu realizacije solarnih elektrana za kućanstva – od obiteljskih kuća pa sve do stambenih zgrada.

Od prvih informacija koje su potrebne za donošenje odluke o ulaganju, izrade glavnog projekta, pronalaska pouzdanog instalatera do korištenja poticaja, kroz ZEZ-ov servis Na sunčanoj strani put do solarne elektrane čine, kažu nam, bržim i lakšim. Kako pomažu građanima, kako ubrzati cijeli proces i što ga uopće koči, provjerili smo s njihovom Kristinom Lauš.

 Što biste istaknuli kao najveći problem u postavljanju i realizaciji solarnih elektrana na kućanstva na području Hrvatske? Što usporava taj proces i kako taj problem riješiti kako bi građani imali veću koristi i motivaciju?

Po pitanju obiteljskih kuća, nakon ugradnje elektrane mnogi građani se susreću s dugim čekanjem na elektroenergetsku suglasnost HEP ODS-a, odnosno opremanje mjernog mjesta i puštanje elektrane u pogon. Nakon ugradnje elektrane ponekad se čeka i mjesecima za puštanje u pogon. Za elektroenergetsku suglasnost nadležne su lokalne ispostave HEP ODS-a, a iskustva diljem Hrvatske su raznolika – negdje ćete čekati duže, a negdje kraće. Razdoblje čekanja ovisi o kapacitetima HEP ODS-a  koji je pod pritiskom zbog povećanog interesa za solarnim elektranama.

Uz bolju organizaciju HEPODS-a, na povećanje broja solarnih elektrana na obiteljskim kućama pozitivno bi utjecao i cjelogodišnji pristup poticajima za solarne elektrane. Nacionalni poticaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trenutno su dostupni samo jednom godišnje. Ti natječaji ujedno funkcioniraju po principu “najbrži prst” koji proces apliciranja čine nepotrebno stresnim i umanjuje šansu za ostvariti pravo na financiranje. Smatramo da je puno bolje rješenje osigurati cjelogodišnji pristup poticajima pa makar i u manjem postotku  jer će isplativost ulaganja i dalje ostati visoka.

Uz izazove vezane uz solarne elektrane za obiteljske kuće, imamo i izazove vezane uz solarne elektrane za kućanstva u stambenim zgradama.  Trenutni zakonski okvir unutar kategorije ‘skupina aktivnih kupaca’ predviđa mogućnost dijeljenja energije između stanova jedne stambene zgrade, međutim u praksi to još uvijek nije moguće provesti.

Kako pomažete građanima? 

Naše cjelokupno djelovanje je posvećeno uključivanju građana u tranziciju na obnovljivu energiju na način da samostalno proizvode energiju koja im je potrebna u kućanstvu. To mogu ugradnjom vlastite solarne elektrane ili udruživanjem sa sugrađanima te lokalnim organizacijama i poduzećima u energetske zajednice. Građani udruženi u energetske zajednice mogu zajednički ulagati u veće solarne elektrane i dobivenu energiju prodavati na tržištu ili dijeliti među članovima zajednice. Hrvatski zakonski okvir trenutno omogućava osnivanje energetskih zajednica, iako uz podosta prepreka i bez nužno potrebnih mehanizama podrške za energetske zajednice. Zato još uvijek čekamo na prve primjere u praksi.

Uz to,  u procesu smo osnivanja energetske zadruge ZEZ Sunce koju ćemo u narednim mjesecima otvoriti za učlanjenje za sve zainteresirane građane. Kroz članske uloge, financirat ćemo solarne elektrane na javnim zgradama. Struju koju proizvedemo na takav način prodavat ćemo na tržištu, a članovi će od toga ostvarivati prinose.

Uz projekte građanske energije, ZEZ putem servisa Na sunčanoj strani građanima iz cijele Hrvatske pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva. Naš tim građane vodi u prikupljanju informacija potrebnih za donošenje odluke o ulaganju, izrađuje glavni projekt solarne elektrane, pomaže u korištenju poticaja te povezuje s provjerenim instalaterima iz cijele Hrvatske.

 Postoje li određeni problemi nakon postavljanja solarnih elektrana?

Ugradnja solarne elektrane je jednostavan zahvat na objektu te najčešće ne dolazi do problema vezanih uz samu ugradnju sustava. Kada je elektrana projektirana na način da odgovara stvarnim potrebama korisnika te ugrađena u skladu s tehničkim pravilima struke, ne bi trebalo biti problema u njenom kasnijem korištenju. Sve potencijalne probleme je moguće prevenirati uz dobro informiranje te uz podršku pouzdanih projektanata i instalatera.

Udio solarne energije u proizvodnji kod nas je i dalje nizak, no bilježi se sve veći interes građana. Kako još možemo popularizirati obnovljive izvore energije kod Hrvata?

Uključivanjem građana u iskorištavanju obnovljivih izvora energija. Priliku za to pružaju upravo projekti građanske energije, poput organiziranja suvlasnika jedne stambene zgrade u skupinu aktivnih kupaca koja će ugraditi solarnu elektranu na krovu zgrade i proizvedenu energiju dijeliti na razini stanova. Građanska energija je višegodišnja praksa u mnogim europskim zemljama i njihova iskustva pokazuju da uključenost građana u projekte građanske energije jača njihovo povjerenje i otvorenost prema obnovljivim izvorima energije. G

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, ZEZ, Na sunčanoj strani / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.