Što su infracrveni grijaći paneli i jesu li ekološki prihvatljivi? Imamo odgovore na sva vaša pitanja…

GREEN_300_listici_sredina

Očekuje se veliki rast potražnje

Korištenje fosilnih goriva za energiju polako se zamjenjuje s alternativama koje su bolje za planet. Iako su solarni paneli sve pristupačniji, i dalje nije baš svima jednostavno ih instalirati. Tu nam kao jednostavnije rješenje dolaze infracrveni paneli za grijanje. No, kako to točno funkcionira i koliko su oni ekološko prihvatljivi saznajte u nastavku...

Jedan od najnovijih sustava eko grijanja koji se pojavio u industriji su infracrveni grijaći paneli. Ove zidne ploče mogu smanjiti emisije štetnih plinova u kućanstvu i račune za energiju, ali one možda ipak nisu za svakoga.

Što su infracrveni grijaći paneli i kako funkcioniraju?

Infracrveno grijanje djeluje vrlo različito od tradicionalnih metoda grijanja jer umjesto da grije prostoriju, ono grije predmete u prostoriji. Velike ploče se postavljaju na zidove ili stropove i funkcioniraju tako da oslobađaju zračenje i usmjeravaju toplinu u određena područja prostorije. Umjesto da koriste plin, kao centralno grijanje, koriste električnu energiju za proizvodnju topline. Ovo pokreće infracrvene valove koji preplavljuju prostoriju, zagrijavajući predmete, a ne zrak.

To je slično načinu rada sunca, ali bez ikakvog neugodnog zračenja. Za razliku od modernih radijatora, ne morate čekati da se prostorija zagrije jer ovim pločama je potrebno samo od tri do pet minuta da se potpuno zagriju kada su priključene. Toplina je ravnomjerna, pa se ne morate brinuti zbog strujanja toplog zraka, vlažnog i zagušljivog zraka. To je zato što toplinu apsorbiraju predmeti, a ne zrak. Ovo također ograničava rast plijesni.

Infracrvene panele također je mnogo lakše postaviti od većine tradicionalnih sustava grijanja. Instalater jednostavno spoji ploče u električni krug, što će vam omogućiti da koristite prekidač (poput prekidača za svjetlo) da ih uključite. Također, možete uključiti i isključiti pojedinačne ploče puno lakše nego pojedinačne radijatore, što znači da ćete grijati samo ono što je prijeko potrebno. To vas štedi od rasipanja energije na grijanje prostorija koje se ne koriste.

Isplati li se nabaviti infracrvene panele?

Iako infracrveni grijaći paneli trenutačno nisu još jako popularni, predviđa se da će se razviti u sljedećih nekoliko godina. Osobito nakon što na snagu stupe različiti zakoni vezani za tradicionalni način grijanja. Za razliku od plinskih ili električnih konvekcijskih grijača, infracrveno grijanje je zapravo 100% učinkovito jer svaku jedinicu potrošene električne energije pretvara u jednu jedinicu korisne topline. Ugradnja infracrvenog grijanja također je brza i jeftina jer ne zahtijeva cjevovod. Ploče se mogu ili jednostavno priključiti ili jednostavno spojiti u struju za maksimalnu kontrolu. Još jedna njihova posebnost je ta što njihovi korisnici mogu “zonirati” svoje grijanje. To znači da korisnici mogu postaviti ploče na strateški način za grijanje prostorija koje imaju visoke stropove, slabo su izolirane ili imaju područja s propuhom.

Osim toga, svoj sustav za grijanje možete učiniti još učinkovitijim ugradnjom infracrvenog podnog grijanja. Većina domova je prikladna za infracrveno grijanje, a sami paneli su pristupačni. Također, mogu se spojiti na postojeće električne krugove, što ih čini prilično idealnim za većinu domova. Trenutno, infracrveni paneli ne mogu zagrijavati i vodu, no neke tvrtke već rade na razvijanju infracrvenih sustava za grijanje vode, koji bi trebali postati popularniji u nadolazećim godinama.

Je li infracrveno grijanje bolje od električnog?

I električni i infracrveni grijači su visokokvalitetni uređaji za grijanje domova, ali infracrveno ima malu prednost. Što se tiče emisije ugljika, oba ova uređaja rade na struju. To znači da će obje metode grijanja ispuštati istu količinu emisija kada su spojene na mrežu. No, postoji razlika u štednji energije. Iako oba ova uređaja rade na struju, infracrveni je učinkovitiji. Infracrvena jedinica za grijanje pretvara 100% proizvedene topline, u usporedbi s električnim grijačima koji pretvaraju samo 80-90%. Još jedna praktična stvar kod ovih panela je to što ih se može estetski urediti i pretvoriti u ogledala, zidne umjetnine ili čak staviti na strop. Za razliku od mnogih drugih sustava grijanja, troškovi ugradnje su minimalni, jer su infracrveni grijači tako jednostavni za ugradnju, a neki dobavljači dodaju troškove instalacije u nabavnu cijenu ako kupujete izravno od njih.

Zeleno svjetlo

Budući da je infracrveno grijanje jako učinkovito i smanjuje potrošnju energije, njihov odabir spada u ekološki prihvatljiv izvor grijanja. Manje potrošene energije znači nižu potražnju za proizvodnjom i manje fosilnih goriva koja se spaljuju u procesu. Osim toga, izrađeni su od materijala koji se mogu 100% reciklirati. Površina i okviri izrađeni su od aluminija, koji se u potpunosti može reciklirati. Zaključili smo da su infracrveni paneli odlični za smanjenje ugljičnog otiska, štednju energije i manje račune.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.