Image: 251851284, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Stigli službeni podatci: U Engleskoj 4507 smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom

GREEN_300_listici_sredina

Ljeto 2022. bilo je najtoplije u povijesti zemlje

Službena studija o stopi smrtnosti povezanoj s klimom procjenjuje da je 2022. godine bilo 4507 smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom.

Podsjetimo, Velika Britanija zabilježila je te godine najtopliji dan u svojoj povijesti, kada su temperature u srpnju premašile 40 stupnjeva Celzijevih.

Ured za državnu statistiku priopćio je da njihova studija pokazuje “određene indikacije da se broj smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom povećao tijekom posljednjih godina”, no opisao je podatke kao eksperimentalne i savjetovao oprez pri usporedbi pojedinačnih godina, javlja Reuters.

Osmo najtoplije ljeto 

Deset najtoplijih godina u Velikoj Britaniji dogodilo se u ovom stoljeću, prema nacionalnom Met Officeu.

Službeni podatci pokazuju da je od 1988. do 2022. zabilježeno 51.670 smrtnih slučajeva u Engleskoj koji su bili povezani s pet posto najtoplijih dana u tom razdoblju.
Najveći rizik od smrtnosti bio je u Londonu kada su temperature bile iznad 29 Celzijevih stupnjeva, gdje je rizik od smrti bio tri puta veći nego kada su temperature bile između devet i 22 Celzijeva stupnja.

Ipak, temperature u Britaniji ovog ljeta nisu dosegnule najvišu razinu iz 2022., ali Met Office je rekao da je 2023. bilo osmo najtoplije ljeto u zemlji.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.