craig-whitehead-SuJp8ZpkubI-unsplash

Stigla prognoza za zimu u Hrvatskoj: Ovaj će mjesec biti znatno hladniji od prosjeka

GREEN_300_listici_sredina

Prodori hladnog zraka

Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za klimatološku zimu koja počinje u četvrtak. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

Bliži se početak klimatološke zime, a Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu koja nas očekuje sve do 28. veljače. Po svemu sudeći ponovno nas čeka toplija zima od prosjeka, kako na kopnu, tako i na moru. U kontekstu energetske krize, to su dobre vijesti. “Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka, ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene, i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina”, stoji u prognostičkim materijalima koje je za DHMZ izradio Sektor za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Ipak, kako pokazuju podatci, bit će dosta oborina, ali prognostičari upozoravaju da je prognoza količine oborina složenija pa je samim time pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Predviđaju prosječnu količinu padalina, ali i veću od prosjeka u nekim dijelovima Hrvatske. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

“Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu…)“, navodi DHMZ.  Napominju pritom da valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća obilnija kiša ili snijeg.

Uz prognozu, meteorolozi tvrde da je važno pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće vremensko razdoblje, posebno kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi. Ističu pritom kako je prognoza za ovogodišnju klimatološku zimu u skladu s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu, kao i Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.