wm_Berlin_TXL_Campus_Copyright_Atelier_Loidl___Berlin_TXL_small_32f8710048

Stara berlinska zračna luka postaje nova eko zajednica u kojoj će živjeti 10.000 ljudi

GREEN_300_listici_sredina

Ovdje automobili nisu potrebni

Otkako je na berlinskoj zračnoj luci Tegel prestao promet 2020. godine, koristio se za mnogo toga - od igrališta za mini golf do centra za smještaj izbjeglica. Sada će stara zračna luka konačno dobiti spektakularnu trajnu namjenu kao futuristička stambena eko-zajednica i istraživačko središte.

Projekt obnove zove se Tegel Projekt, a jedan od najimpresivnijih dijelova obnove je izgradnja goleme stambene zajednice za 10.000 ljudi, a sastojat će se od 5.000 stanova. Nazvan Schumacher Quartier, s vremenom će sadržavati parkove, škole, trgovine i igrališta – a zadržat će i poznatu Tegelovu glavnu zgradu i toranj za kontrolu zračnog prometa.

Sa širokim biciklističkim stazama i lakim pristupom javnom prijevozu, Tegelova nova zajednica osmišljena je tako da pješacima daje prednost ispred automobila i u potpunosti se može prehodati ili obići biciklom. Ako se njegove zelene karakteristike pokažu legitimnima, Schumacher Quartier bi mogao biti nacrt za to kako gradovi diljem svijeta mogu preuzeti ogromne napuštene prostore i dati im novi zeleni život. Preliminarni renderi otkrivaju vertikalne vrtove u stambenim blokovima, jedan od načina da se zgrade održe hladnim bez oslanjanja na klimatizacijske uređaje koji gutaju energiju, i brojne parkove.

Svaki krov trebao bi biti opremljen solarnim pločama za kućnu električnu energiju, dok će tehnologija “spužvastog grada” poput propusnih pločnika i kišnih vrtova pomoći gradu da upije što više vode. Gotovo polovica goleme parcele zračne luke bit će odvojena kao prirodni rezervat. Projektanti se nadaju da će i proces izgradnje učiniti ugljično neutralnim, koristeći lokalno drvo i nadoknađujući emisije. A osim prednosti za zajednicu i okoliš, dizajn također izgleda prekrasno.

Ostali dijelovi Tegela trebali bi se transformirati u industrijski park i istraživačko područje pod nazivom ‘The Urban Tech Republic’. Uz 1000 poduzeća različitih veličina, ovaj će se dio moći pohvaliti sveučilišnim kampusom i sam po sebi biti funkcionalan primjer ekološki prihvatljivije gradnje. Prvi dijelovi i Schumacher Quartier i Urban Tech Republic trebali bi biti dovršeni do 2027., a cijeli projekt bi trebao biti dovršena do sredine 2030-ih. Kako sada stoji, Tegel ostaje otvoren za obilaske, o čemu možete saznati više na službenoj web stranici.

PHOTOS BY: Tegel Projekt GmbH / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.