solarna oluja naslovna

Snažna solarna oluja stigla do Zemlje: Nebo iznad sjeverne hemisfere bilo je u predivnim bojama

GREEN_300_listici_sredina

Svemirski fenomeni

Diljem sjeverne hemisfere, od Europe do Sjeverne Amerike, 24. rujna moglo se svjedočiti spektakularnoj svjetlosti koja se uslijed jake solarne oluje razlila nebom.

Baš kao što su znanstvenici predvidjeli, 24. rujna došlo je do snažne solarne oluje, a na sjevernoj Zemljinoj hemosferi mogla se vidjeti i aurora borealis ili sjeverna polarna svjetlost. Ovaj prekrasan fenomen uzrokovan je izbacivanjem nabijenih čestica sa Sunca, koje reagiraju s molekulama kisika u Zemljinoj atmosferi, pritom emitirajući svjetlost. Ovisno o tome gdje se nabijene solarne čestice sudaraju s kisikom u atmosferi, različita je i boja svjetlosti.

Zelena je svjetlost najčešća, a uzrokovana je emisijom svjetlosti od pojedinačnih atoma kisika koji lebde visoko u atmosferi. Gdje oblaci elektronavelikih brzina imaju dovoljno energije da prodru dublje u atmosferu, mogu na pobuditi atome dušika i ione da emitiraju plavu i ružičastu svjetlost, koja se miješa i tvori nježnu ljubičastu boju.

S druge strane, duboki crveni tragovi svjetlosti uzrokovani su difuznim atomima kisika na izuzetno velikim visinama od otprilike 200 do 300 kilometara, a obično se vide samo tijekom izuzetno jakih solarnih oluja.

Iako su stručnjaci predviđali solarnu oluju 24. rujna, ona je bila jača nego što se očekivalo. Bljesak koji je došao sa Sunca izazvao je snažnu geomagnetsku oluju iznad Europe, uzrokujući pojavu svjetlozelene i crvene svjetlosti iznad Škotske, Islanda i Nizozemske. Kasnije se svjetlost proširila preko Atlantskog oceana do Sjeverne Amerike.

PHOTOS BY: Twitter screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.