S proljećem stiže nam i više Sunca. Znate li kako ga iskoristiti za proizvodnju struje?

GREEN_300_listici_sredina

Male sunčane elektrane

Koristimo li je mi u Hrvatskoj dovoljno i pametno? Nažalost ne, jedna smo od zemalja Europske unije s najmanjim udjelom korištenja sunčeve energije u ukupnoj potrošnji. Ali, stvari se pomalo mijenjaju, stoga je možda bolje reći "Još ne!".

Sigurno znate da živimo u zemlji s mnogo Sunca. Hrvatska je jedna od europskih zemalja s velikim brojem sunčanih sati godišnje – njih više od 2000, a na obali i više od 2500. A znate li da je sunčeva ili solarna energija, točnije da su solarni fotonaponski sustavi uz pomoć kojih proizvodimo električnu energiju ili struju sada najjeftiniji izvor električne energije u povijesti? Cijene solara su rekordno niske.

Okrenimo potrošnju električne energije u svoju korist

Ulaganjem u sunčane elektrane za pokrivanje vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani, ali i lokalne zajednice povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede. Istovremeno, veće korištenje sunčeve energije utječe na energetsku neovisnost i jačanje gospodarstva na razini naših lokalnih zajednica i cijele države – tu ima posla za projektante, instalatere i proizvođače i distributere opreme. Svaki euro uložen u obnovljive izvore energije generira gotovo tri puta više poslova od ulaganja u tradicionalne (fosilne) izvore. Štoviše, svaki milijun eura uložen u postavljanje solarnih elektrana generira 12 radnih mjesta, dok za usporedbu, ulaganje u vjetroelektrane generira u prosjeku tri radna mjesta.

Do 80% manji račun za struju

S malom sunčanom elektranom uštede su vidljive već na vašem prvom računu za električnu energiju, a raspon će biti od 50 do 80%, što ovisi o godišnjem dobu. Proizvedeni kWh troše se direktno za potrebe kućanstva, a eventualni višak predaje se u mrežu i koristi kada za time postoji potreba u istom mjesecu. Ako se višak pokaže na kraju mjeseca,  što će vjerojatno biti slučaj u ljeto, to predstavlja “bonus” koji se koristi u sljedećem mjesecu za smanjenje računa, u zimskim mjesecima ili za korištenje trošila noću. Vlastita sunčana elektrana osigurava električnu energiju i uštede na računima kroz minimalno 25 godina, koliko je njen procijenjeni životni vijek.

Dođite na Sunčanu stranu

Zelena energetska zadruga iza sebe ima već nekoliko uspješno realiziranih projekata u suradnji s građanima i lokalnim zajednicama koji mijenjaju solarnu sliku Hrvatske. U Križevcima, realizirane su dvije kampanje skupnog investiranja građana u sunčane elektrane ukupne instalirane snage oko 60 kW na javnim zgradama pod nazivom Križevački sunčani krovovi, a u Varaždinu je instalirano 25 elektrana na objektima građana kojima je prošle godine ZEZ pomogao oko izrade kompletne dokumentacije i prijave za sufinanciranje na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Na web adresi Nasuncanojstrani.hr možete pronaći sve što vas zanima i pronaći najlakši put do svoje male sunčane elektrane. Ako ste u kategoriji “za one koji žele znati malo više”, tada se možete pridružiti grupi Solarni klub na društvenoj mreži Facebook i razmjenjivati pitanja, informacije, savjete i iskustva s više od 1600 zaljubljenika u solare ili onih koji će to tek postati.

Vratimo se na Sunčanu stranu. Tamo Zelena energetska zadruga svima nama, građanima, omogućuje uključivanje u zajedničku nabavu sunčanih elektrana i vodi nas kroz čitavu proceduru do ugradnje na krov  našeg doma, a sve s ciljem mijenjanja solarne slike Hrvatske. Zašto je to važno, osim što je i dobro? Zato što nam je kao državi ovisnost o uvozu energenata velika, a velik je i još uvijek neiskorišten potencijal malih sunčanih elektrana koje bi se nalazile na krovovima obiteljskih kuća i malih poduzeća, svuda oko nas. Većina naših krovova sada je prazna, a Sunce sija!

Cijena električne energije će sigurno rasti, a ulaganjem u proizvodnju iz Sunca na vlastitom krovu za vlastite potrebe, to možemo izbjeći. Upravo to čini srž rješenja na kojima radi Zelena energetska zadruga ili kraće – ZEZ.  Na sunčanoj strani je adresa na kojoj ZEZ okuplja sve građane zainteresirane za ugradnju male sunčane elektrane i povezuje ih u zajedničkoj nabavi kako bi im ulaganje bilo isplativo u što kraćem roku, a bez ovisnosti ili čekanja različitih i često kompliciranih državnih potpora. U suradnji s provjerenim hrvatskim proizvođačima te lokalnim projektantima i instalaterima, ZEZ daje i stručnu podršku od izrade tehničke dokumentacije do ugradnje. Prvi korak je putem kalkulatora na web stranici brzo i besplatno izračunati potrebnu snage elektrane za naš dom, kolike godišnje uštede možemo ostvariti i u kojem ćemo periodu vratiti ulaganje. To može biti već za manje od sedam godina, ovisi kakav ste potrošač i koja je vaša lokacija.

Ulaganje u solarne elektrane djeluje i na smanjenje ukupnih emisija ugljika koje su glavni uzročnik klimatskih promjena, dakle činimo dobro i sebi i prirodi i planetu. Ulaganje u vlastitu elektranu zato je i ulaganje u solarnu Hrvatsku, koje ima vrijednost u trenutnoj društveno-gospodarskoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, ali i klimatskoj krizi koju svijet sve intenzivnije osjeća, a u kojoj korištenje Sunca kao obnovljivog izvora energije predstavlja i jedno od rješenja.

PHOTOS BY: Pixabay, Pexels, Unsplash, Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.