Ruše se gotovo svi rekordi vodostaja: Nasipi na granici izdržljivosti, brane se kuće, stigao i SMS upozorenja

GREEN_300_listici_sredina

Najteže na području Koprivničko-križevačke županije

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara. Dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara.

Nasipi na području Koprivničko-križevačke županije na granici su izdržljivosti. U Drnju je voda dosegnula čak 30 centimetara više od rekordno zabilježenog vodostaja, probila zečje nasipe i ušla u dvorišta obiteljskih kuća.

Ondje su, u Dravskoj ulici, mještani u potpunosti odsječeni. Dio stanovništva je evakuiran u sportsku dvoranu.

Načelnik općine Drnje, Petar Dombaj, kazao je da je situacija pod kontrolom, ali i da je teško procijeniti kada će doći do vrhunca vodenog vala.

Predviđeni vrhunac vodostaja iznosi oko 650 centimetara, trenutno stanje je oko 620 centimetara. Dosadašnji rekord, zabilježen 2014. godine, iznosi 578 centimetara, rekao je Dombaj, a prenosi Index.

Stigao i SMS upozorenja

Teško je i na području Hlebina kod Koprivnice, gdje je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima stiglo 150 pripadnika Hrvatske vojske.

Na tom su području mještani u ponedjeljak navečer dobili SMS upozorenja.

Podsjetimo, sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) je sustav upozorenja o kriznim situacijama. Riječ je o projektu vrijednom 8,3 milijuna eura, a koji je Europska unija sufinancirala s 7,1 milijuna eura bespovratnih sredstava. U svibnju su građani primili tzv. “testnu poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i zbunjivanje”.

Podsjetimo, taj isti sustav nije radio tijekom razorne oluje 19. srpnja, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

“Zbog rekordnog vodostaja Drave postoji mogućnost poplavljivanja područja Općine Hlebine”, stoji u SMS poruci na kojoj je i poveznica na stranice 112.hr na kojima je također objavljeno upozorenje na moguću poplavu u Hlebinama.

Stanje u Međimurju

Uzvodno, najteže je uz rijeku Muru.

Izvanredna obrana od poplave je na snazi, ali je kod Murskog Središća vodostaj počeo padati. Opasno je nizvodno u Kotoribi gdje mještani dežuraju i pune vreće s pijeskom.

Paralelno, smiruje se stanje u mjestima nizvodno od Zagreba. Na području Dubrvčana i Rugvice najgore je prošlo pa više nije na snazi izvanredno stanje.

Dok vodostaji Save u gornjem toku padaju, vodeni val Drave raste. Vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka.

PHOTOS BY: Ravnateljstvo Civilne zaštite/Facebook, Grad Virovitica/Facebook, Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.