Razgovarali smo s kostimografkinjom “Plesa sa zvijezdama”: “Nijedan kostim ne završi na otpadu”

GREEN_300_listici_sredina

"Čarobnica" koja brine i da viškovi dobiju svoju funkciju

Sve i da ne pratite iz nedjelje u nedjelju show "Ples sa zvijezdama" kostimi plesnih mentora i zvijezda sigurno su vam upali u oko. Za sve njih zaslužna je nagrađivana kostimografkinja Emina Kušan koja nam je u razgovoru otkrila kako nastaju sve kreacije, posluže im nekada i kostimi iz prošlih sezona te kako se "bore" s viškovima koji zasigurno izlaze iz njihovih krojačnica.

Čarobnica, tako otprilike natjecatelji showa “Ples sa zvijezdama” opisuju kostimografkinju Eminu Kušan koja iz emisije u emisiju osmišljava i kreira sve kostime u kojima i mi na malim ekranima imamo prilike uživati, barem gledajući ih. Tjedno iz krojačnice izađe tridesetak kostima, a za svaki od njih zaslužna je ova kostimografkinja i njezin tim koji čine Ozana Gabriel, Kristina Grbavac, Valentina Svetec i Melita Sakić. Mnoštvo kostima ujedno iziskuje i mnoštvo tekstila, a u intervjuu Emina nam je otkrila kako se nose s viškovima, prenamjenjuju li neke kostime iz prošlih sezona za nove zvijezde i njihove mentore plesače te gdje završe svi kostimi nakon finala.

Koliko je potrebno vremena da napravite sve kostime za jednu emisiju?

Iskreno, da mogu birati, tražila bih bar mjesec dana, a ovako imam manje od sedam dana za izradu svega u što spadaju i kostimske probe i ukrašavanje kostima.

Koliko u prosjeku jedna emisija ima kostima?

Krenuli smo s 13 parova to znači 26 ljudi plus plesna trupa. Oko sedme i osmeemisije bude lakše, ali onda kreću dupli plesovi, tako da se skoro uvijek vrti brojka od oko 30 kostima.

Kako pronalazite inspiraciju i crpite ideje za sve ove kreacije koje mi kao gledatelji imamo prilike vidjeti nedjeljom?

Za sve točke postoji koncept koji osmišljava naša urednica Valentina Klasić zajedno s Igorom Barberićem. Svaka točka ima neku svoju priču koju mora slijediti i kostim, kako u kroju tako i u boji. Onda kad znam koji je koncept i kad poslušam glazbu, razgovaram s mentorima, krećem u osmišljavanje i nabavu materijala. Inspiracija je svuda oko nas, samo je moramo prepoznati.

Fokusirate li se i na to da neke od njih reciklirate, odnosno prenamijenite ih za neku drugu emisiju?

Apsolutno podržavam reciklažu, s obzirom na to da je tekstilna industrija jedan od većih zagađivača. Ne dozvoljavam da se kostimi prekrajaju ili da se skidaju ukrasi s njih, jer je u njih uloženo jako puno vremena i truda, ali kostime iz prijašnjih sezona koristimo za trupu ili za neke druge projekte, ako su nam potrebni.

Ima li nekih kostima koji su primjerice bili u nekoj drugoj sezoni, a da ih iskoristite u idućoj?

Da, naravno, uz dodatak određenih detalja i stilizacije, neki komadi zablistaju u novom sjaju.

Znamo svi da gomilanje tekstila nikako ne čini dobro našem planetu, uspijete li od ostataka sašiti neki funkcionalni detalj?

Baš prije neki dan, dok sam bila u krojačnici, vidim koliko je otpada. Nedovoljno za sašiti neki kostim, ali opet dovoljno za neke vježbe šivanja, izradu lutkica ili određenih detalja. S obzirom na to da je i naša krojačica, žena zlatnih ruku Silvija Jug, osviještena u tom smislu, rekla mi je da ima dvije gospođe kojima daje te ostatke tekstila, gdje one imaju određene radionice za šivanje i prenamjenu istih. Jako pazim dok kupujem materijale da kupim samo onoliko koliko mi treba, no naravno kod krojenja imamo otpada. To su mali neizbježni “ficleki”. Svaki zanat proizvodi neki određeni otpad, ali mi se zaista trudimo svesti ga na minimum.

Spremate li sve kostime kasnije u fundus ili završe na otpadu?

Nakon svake završene emisije kostimi idu u kemijsku čistionicu. Nakon što se vrate na televiziju, spremamo ih pod najlon, gdje na svakom kostimu piše čiji je, koja je emisija i koja sezona. Nijedan kostim nije završio na otpadu, jer se koriste i za druge točke i za druge formate koje prikazuje Nova TV.

PHOTOS BY: Instagram @dankusan za @novatv / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.