315999620_668084814756772_8081008882750884173_n

Vječno osviještena Stella McCartney osmislila kako reciklirati ostatke materijala u nova tekstilna vlakna

GREEN_300_listici_sredina

Modna aktivistica s ozbiljnim iskustvom

Ekološka revolucionarka među modnim dizajnerima svakako je već desetljećima Stella McCartney koja ne samo da koristi ekološki prihvatljive materijale u svojim kolekcijama, već je po novom udružila snage s jednom tvrtkom s kojom će ostatke svojih materijala iz kolekcija pretvarati u nova tekstilna vlakna. Dobiveni materijali bit će za ponovnu upotrebu i tako neograničeni broj puta.

Od svog osnutka prije više od 20 godina, Stella McCartney je poznata kao jedna od ekološki najprihvatljivijih luksuznih modnih kuća, i to zahvaljujući dizajneričinoj ljubavi prema okolišu i životinjama, što su joj usadili njezini roditelji, Paul McCartney i Linda McCartney. Svaka je njezina kolekcija ekološki prihvatljiva, radi s materijalima koji ne štete okolišu, a sada dizajnerica radi na tome da svoj modni brend učini još cirkularnijim pa je najavila partnerstvo s “Protein Evolution, Inc.”, tvrtkom za recikliranje koja će pomoći reciklirati tekstilni otpad komada brenda Stella McCartney u nove tkanine.

“Užasna količina proizvedene brze mode koja potom odlazi na odlagalište je doista šokantna. Za nju su korišteni prirodni resursi i k tome i ogromne količine koje se troše uzalud. Moramo djelovati danas kako bismo zaštitili naš planet za sutra, a kružna i regenerativna rješenja nude optimističan pogled na budućnost mode”, izjavila je stranim medijima dizajnerica.

Protein Evolution, Inc. (PEI) tvrtka je za biološko recikliranje koja ima misiju izgraditi svijet bez plastičnog otpada. Kao dio novog partnerstva PEI-a s modnom linijom Stelle McCartney, počevši od 2023., PEI će uzeti ostatke poliesterske i najlonske tkanine iz kolekcija Stelle McCartney. Zatim će PEI upotrijebiti svoju tehnologiju za recikliranje ostataka tkanine, koja bi inače bila bačena, u vlakna koja su jednako kvalitetna kao nova. Zatim će Stella McCartney i PEI raditi zajedno kako bi otkrili različite načine korištenja recikliranih vlakana za izradu raznih novih proizvoda, od odjeće do obuće. “Kroz naše partnerstvo s Protein Evolution, nadamo se da ćemo biti pioniri nove vrste poliestera od starih materijala”, otkriva medijima McCartney. “Uspostavljanje klimatskih ciljeva je poduzimanje značajnih koraka prema održivijoj budućnosti i ono je što je uistinu važno”, dodaje.

Ovaj jedinstveni proces recikliranja koji koristi enzime za pretvaranje tekstilnog i plastičnog otpada u resurs koji se može neograničeno ponovno koristiti. “Ova će suradnja u konačnici po prvi put pokazati kako se složene vrste tkanina, kao što su mješavine najlona i poliestera, mogu u potpunosti ponovno upotrijebiti za izradu novog plastičnog materijala na niskoenergetski, isplativ način”, izjavio je Scott Stankey, suradnik PEI-ja. Osnivač i CTO.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.