GRANADA, SPAIN - JULY 14: A heat wave hits Spain where temperatures have exceeded 40 degrees, especially in the south of the country as Granada, Spain on July 14, 2023. Alex Camara / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM,Image: 789152887, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Pripremite se: Idući tjedan idemo preko 40° Celzijevih stupnjeva!

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdili iz DHMZ-a

Glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek, osvrnula se i na prvi veliki ovogodišnji požar kod Šibenika.

Pred nama je izuzetno vruć tjedan, očekuju se temperature od gotovo 40 stupnjeva Celzijevih, a u Dalmatinskoj Zagori i koji stupanj više. Približit ćemo se tako rekordima koji su u Hrvatskoj bilježeni i ranije, kazala je za HRT glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan-Picek.

“Takva vremenska situacija, pri nailasku malo hladnijeg, nestabilnijeg zraka sa sjevera i sjeverozapada, doprinosi nestabilnosti atmosfere, velikim konvektivnim energijama, razvoju velikih olujnih oblaka, čemu smo bili svjedoci u protekla dva dana. Bojim se da ćemo ovog ljeta doživljavati još pokoju ovakvu epizodu kakvu smo imali u protekla dva dana“, istaknula je Ivančan-Picek.

Izrazito vruć zrak

Naime, južna Europa i Sredozemlje trenutno su posebno izloženi izuzetno toplom zraku sa sjevera Afrike.

“Taj zrak prolazi kroz Sredozemlje, skuplja vlagu i nad europskim kopnom, pogotovo nad dizanjem tog zraka nad Alpama, dolazi do ovakvih konvektivnih oluja i velikih vrućina. Svjedoci smo da, pogotovo Španjolska, Italija, Grčka, ovih dana upozoravaju svoje stanovništvo na temperature od 40°C pa i više. Hrvatska je za sada moramo reći još uvijek blaže prošla od ostatka Sredozemlja, bez obzira na to što smo bili suočeni i s velikim toplotnim valovima, u dva navrata i prošlih dana, ali isto tako i protekla dva dana ovih velikih konvektivnim olujama”, kazala je Ivančan-Picek.

Grebaštica

Osvrnula se i na prvi veliki ovosezonski požar kod Šibenika, istaknuvši pritom da su posljedice katastrofalne.

“Nažalost, naše prognoze ukazuju na to da će ostatak ljeta, a sad se približavamo upravo sredini ljeta, biti topliji od prosjeka, sušniji od prosjeka, što sve ukazuje na to da treba biti oprezan i da su mogućnosti pojava ovakvih šumskih požara veliki“, objasnila je.

 

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.