(from left, back to camera) Eddie (Alden Ehrenreich) and Stache (Aaron Holliday) in Cocaine Bear, directed by Elizabeth Banks.

Priča o medvjedu na kokainu poslužila je kao inspiracija za horor film, a evo koje su još životinje bile nadrogirane

GREEN_300_listici_sredina

Stravični događaji nevinih životinja

Film o medvjedu na kokainu možda zvuči zabavno, no ako znate činjenicu da je riječ o istinitoj priči, zabava tu staje. "Kokainski medvjed" novi je film u kinima, no ovo nije jedina mučna priča gdje su životinje bile žrtve konzumacije droga.

Priča koja bi vas poprilično mogla šokirati datira još iz 1985. godine, a nedavno je redateljici Elizabeth Banks poslužila kao inspiracija za ekranizaciju horor komedije “Kokainski medvjed”. Riječ je o istinitoj priči osamdesetih kada je ozloglašeni krijumčar droge Andrew C. Thornton u divljinu iz aviona morao ispustiti velike količine kokaina. Pokušavajući se spustiti padobranom ne bi li sletio na mjesto gdje je izbacio drogu, Thornton je poginuo, a kokain je ostao u divljini.

Kokain je, čini se, prema kasnijoj obdukciji crnog medvjeda pronašao svog novog vlasnika. Naime, tri mjeseca kasnije u divljini je pronađen leš crnog medvjeda koji je prema nalazima, preminuo zbog nevjerojatne količine kokaina u tijelu. No, ovaj poprilično brutalan i tragičan scenarij nije jedini u životinjskom svijetu gdje su nehotice upravo životinje bile pod konzumacijom droga.

Iako je ovaj konkretan slučaj s medvjedom bio nesretan, kroz povijest su provedeni brojni pokusi u kojima su životinje prisiljene konzumirati ilegalne droge u ime “znanosti”.

LSD slonovima i delfinima

Godine 1962. slon po imenu Tusko koji je živio u zoološkom vrtu u Oklahomi dobio je LSD. LSD je moćna psihodelična droga koja kod ljudi može izazvati halucinacije i osjećaje euforije, tjeskobe i zbunjenosti. Studiju je na Sveučilištu Oklahoma proveo istraživač po imenu dr. Louis Jolyon “Jolly” West, kao i dvojica njegovih kolega. U to vrijeme LSD je tek trebao ući na crno tržište kao ulična droga.

Poanta eksperimenta bila je ispitati hoće li potaknuti stanje koje se kod Tuska zove “musth”. Musth je naziv za razdoblje pojačane proizvodnje testosterona i velike agresije, što se prirodno javlja kod slonova. Nije jasno zašto je dr. West mislio da bi to stanje moglo biti povezano s LSD-om. Istraživači su Tusku ubrizgali 297 mg lijeka. To je identificirano kao ogroman iznos za njegovu veličinu. I 30 puta više od doze za čovjeka od teoretske tri tone.

Ubrzo nakon što je dobio drogu, Tusko se počeo snažno tresti. Obavio je nuždu, zauralo je i pao, a noge su mu se ukočile. Također se ugrizao za jezik i teško disao. Nakon 20 minuta, istraživači su Tusku ubrizgali Thorazine, antipsihotik, u pokušaju da ga smire. Nedugo zatim dobio je tabletu za smirenje. Cijeli eksperiment trajao je sat i 40 minuta, Tusko je preminuo. I delfini su svojedobno dobivali LSD u istraživačke svrhe.

NASA pauci

U 1990-ima NASA je paukovima dala razne lijekove kako bi ispitala kakav će učinak imati na njihovu sposobnost stvaranja mreža. Droge su uključivale marihuanu, benzedrin, kofein i kloral hidrat. Istraživači su otkrili da “što je kemikalija otrovnija”, to mreža izgleda “deformiranije” u usporedbi s normalnom mrežom. Uočeno je da su pauci koji su dobili marijanu odustali od pletenja mreže na pola puta. Oni koji su dobivali kloralhidrat, snažan sedativ, također su prestali plesti prije svog završetka.

Štenci na kokainu

U veljači 2022. objavljeno je da je 2,3 milijuna dolara novca poreznih obveznika potrošeno na pokuse u kojima su štenci u SAD-u ubrizgavali kokain. Organizacija pod nazivom White Coat Waste Project (WCW) pristupila je informacijama o eksperimentima putem Zakona o slobodi informacija (FOIA). Tvrdilo se da je Nacionalni institut za zlouporabu droga (NIDA) proveo testove na sedam štenaca beaglea, koji su bili stari samo šest mjeseci.

Psima su navodno kirurški implantirani titanijski vaskularni pristupni otvori, koji su mjerili njihove vitalne znakove dok su im ubrizgavani kokain i to iznova mjesecima. Eksperiment je trajao od rujna 2020. do rujna 2021. Nakon što je završio, štenci su poslani na druge pokuse ili su eutanazirani. Ovo su samo neki od primjera stravičnog testiranja droge na životinjama, a da ne spominjemo miševe i štakore u laboratorijske svrhe.

PHOTOS BY: Unsplash, Cineplex / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.