Ovaj tjedan trebate pogledati samo jedan film o kojem Netflixova publika ne prestaje pričati
Ovaj tjedan trebate pogledati samo jedan film o kojem Netflixova publika ne prestaje pričati

Ovaj tjedan trebate pogledati samo jedan film o kojem Netflixova publika ne prestaje pričati

GREEN_300_listici_sredina

Tijekom 60 godina terenskog rada David Attenborough 10 puta je obišao naš planet.

Nakon što se prije desetak dana u britanskim i američkim knjižarama pojavila njegova nova knjiga "Život na našem planetu: Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti", hrvatski prijevod izaći će 15. listopada.

Najnoviji dokumentarni film David Attenborough: A Life on Our Planet, koji je dostupan na Netflixu, mogao bi promijeniti način života svakog svojeg gledatelja. Sudeći po reakcijama publike nakon nedjeljne premijere na najpopularnijem online streaming servisu, svjedočenje poznatog britanskog prirodoslovca Davida Attenborougha šokira, tjera suze na oči i propitkuje ponašanje svakog od nas kada je u pitanju odnos prema prirodi.

Nakon divnih serijala Life on Earth, Planet Earth i Our Planet koji oduzimaju dah svojim kadrovima, A Life on Our Planet svjedočenje je Sir Attenborougha o svim tragičnim posljedicama ljudskog nemara, koje bi nas mogle stajati života kakvog poznajemo. Ako ne nas, našu djecu zasigurno.

Više od 60 godina ovaj je redatelj i producent proveo istražujući najživopisnije i najrazličitije kutke planeta na kojem živimo. Među prvima je svijet upoznao sa životinjskim vrstama koje dotad nismo imali prilike vidjeti te je kroz tih istih šest desetljeća shvatio koliko se velike promjene u predivnom prirodnom svijetu događaju. Živopisna mjesta postala su sivilo. Oceani puni šarenih koralja postala su pustopoljine. Samo “zahvaljujući” jednom uzroku zvanom – ljudi.

U svojoj najnovijoj knjizi i dokumentarcu, koji je naručila Svjetska zaklada za zaštitu prirode, legendarni Attenborough svjedoči o klimatskoj krizi, prognozira što će se događati do kraja 21. stoljeća ako se prema prirodi nastavimo ponašati onako kako smo to dosad činili te predlaže rješenja za ispravljanje pogrešaka i modele novog suživota s planetom.

David Attenborough's A Life On Our Planet

Simbolično, Sir David u Černobilu započinje svoju priču ovog dokumentarca koji je osvojio Netflixovu publiku, a i društvene mreže koje vrve komentarima poput “ne mogu prestati plakati”, “David Attenborough me uznemirio i konačno sam shvatio kako uništavamo ovaj planet” i sličnima. Koliko brzo se srozava bioraznolikost o kojoj ovise životinjske vrste, a s njima i ljudska vrsta, dokazuje i sam Sir David, koji je svoju karijeru započeo u vremenu kada su prvi avioni počeli polijetati s piste i odvoziti radoznale u udaljene kutke planeta, da bi već tijekom svog života doživio tragične prizore poput nestajanja amazonske prašume, odumiranja koraljnih grebena i otapanja leda u nekoć ekstremno hladnim mjestima.

U svega 200 godina, planet je od bujnog “rajskog vrta”, kako ga naziva Sir David, došao do opustošenog planeta i jednog iscrpljenog mjesta u kojem masovno izumiru brojne životinjske vrste. U ovom nas tragičnom, a opet predivnom dokumentarnom filmu 93-godišnjak upoznaje sa svim posljedicama našeg bešćutnog djelovanja, ali i eventualnim rješenjima. Upravo u tih zadnjih 30-ak minuta filma postaje jasno da mi stvarno možemo učiniti jako puno da prirodu vratimo na staze stare slave. Kako? Prepustite se ovom filmskom ostvarenju i ispitajte jeste li uistinu najinteligentnija vrsta na planeti ako ste dopustili ovakvo uništenje jedinog nam mjesta na kojem živimo. “Nećete vi spasiti prirodu, vi ćete spasiti sebe“, zaključuje redatelj i poentira.

Majmuni

Tijekom 60 godina terenskog rada David Attenborough 10 je puta obišao naš planet. Obišao je najzabačenija i najdivljija mjesta na svijetu u potrazi za životinjama, a neke je primjerke s putovanja donio i u londonski zoološki vrt. Često je krijumčario životinje i nosio kući u Richmond, elitno predgrađe Londona. Zato su hotelske sobe u kojima je odsjedao često sličile na male zoološke vrtove – u kadi bi se brčkale ribe, a šišmiši visjeli sa stropova.

Zanimljivo, svjestan važnosti digitalnih tehnologija nedavno je pristupio Instagramu, gdje je nakon četiri sata i 44 minute prikupio svojih prvih milijun pratitelja. Na prvom mjestu po brzini prikupljanja pratitelja za 32 minute je prestigao dosadašnju vodeću korisnicu, Jennifer Aniston, a prvi sadržaj koji je Attenborough objavio na Instagramu kratki je video u kojem želi upozoriti na klimatske promjene, a upoznavanje šire javnosti na to koliko su štetne klimatske promjene ujedno je bilo njegov motiv za otvaranje Instagram računa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough) on

PHOTOS BY: Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.