siguran
siguran

Praktični savjeti: Evo kako ostati siguran tijekom grmljavinskog nevremena ako se zateknete vani

GREEN_300_listici_sredina

Treba paziti na nekoliko stvari

Za zaštitu u prirodi savjetuje se koristiti, na primjer, udubine u zemlji, udubljene staze ili podnožje stijene. Također može biti sigurnije unutar šume s drvećem jednake visine nego na otvorenom polju.

U susretu s prirodnim silama poput grmljavinskog nevremena, važno je znati kako se zaštititi i ostati siguran. Grmljavinska nevremena mogu biti izuzetno opasna i zahtijevaju odgovarajuće mjere predostrožnosti. Donosimo vam ključne savjete koji će vam pomoći da ostanete sigurni tijekom grmljavinskog nevremena čak i ako vas ono zatekne vani.

Pratite Vremenske Prognoze

Informacije su ključne. Redovito pratite vremenske prognoze kako biste bili svjesni mogućih grmljavinskih nevremena. Mnoge mobilne aplikacije i web stranice nude ažurirane informacije o vremenu.

Unaprijed planirajte aktivnosti

Ako je moguće, planirajte svoje aktivnosti tako da se izbjegava boravak na otvorenom tijekom vremena kad se očekuje grmljavinsko nevrijeme. Ako ste već negdje kada se nevrijeme približava, potrudite se naći sigurno sklonište.

Izbjegavajte otvorene prostore

Tijekom nevremena izbjegavajte otvorene prostore, posebno visoke površine kao što su brežuljci i planine. Gromovi imaju tendenciju udarati na najviše točke.

Sklonište je ključno

Tražite sklonište u zatvorenim prostorima, poput kuća, škola ili trgovina. Ako nema zatvorenih prostora u blizini, tražite nisku i ravnu površinu daleko od stabala, stupova i metalnih objekata.

Izbjegavajte vodene površine

Tijekom grmljavinskog nevremena izbjegavajte kupanje, ribolov ili bilo kakve aktivnosti na vodi. Voda je dobar provodnik električne energije.

Ako ste u vožnji automobilom, ne izlazite

Ako ste u vozilu, ostanite unutra dok nevrijeme prođe. Držite prozore zatvorenima i izbjegavajte dodirivati metalne dijelove vozila. U automobilu ste zapravo sigurni – većina automobila ima štit koji struju usmjerava oko putnika.

Savjet je i da za vrijeme oluje zatvorite prozore i uvućete antenu.

Po mogućnosti, nemojte voziti, nego parkirajte na mjestu bez visokog drveća, stupova i drugih stvari koje bi mogle pasti na vaš automobil.

Izbjegavajte električne uređaje

Za vrijeme grmljavinskog nevremena izbjegavajte korištenje električnih uređaja, osobito onih koji su spojeni na struju putem utičnica. Isključite elektroniku iz struje kako biste izbjegli eventualne udare groma.

U slučaju da se nađete usred grmljavinskog nevremena, najvažnije je ostati smiren. Ne trčite naokolo niti paničarite. Slijedite navedene savjete i tražite sigurno sklonište što je brže moguće. Grmljavinska nevremena mogu biti opasna, ali pravilnim postupanjem možete smanjiti rizik od ozljeda i štete.

Mostovi mogu biti spas

Ako hodate ili vozite bicikl u trenutku oluje, potražite most ili nadstrešnicu. Izbjegavajte biti ispod visokih predmeta, ali izbjegavajte i to da vi budete najviša točka na području.

Za zaštitu u prirodi savjetuje se koristiti, na primjer, udubine u zemlji, udubljene staze ili podnožje stijene. Također može biti sigurnije unutar šume s drvećem jednake visine nego na otvorenom polju.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.