Nastavlja se bitka za posljednju divlju rijeku Balkana

GREEN_300_listici_sredina

"Spasimo plavo srce Europe"

Znanstvenici i borci za zaštitu okoliša žele da duž rijeke Vjose na jugu Albanije nastane prvi divlji riječni nacionalni park Europe. Međutim, albanska vlast želi na istom tom mjestu izgraditi hidroelektrane.

Vjosa je posljednja europska divlja rijeka što znači da je uglavnom netaknuta od strane čovjeka i zadržala je svoje prirodno stanje. Rijeka je duga 300 kilometara, a teče od Grčke preko Albanije do Jadranskog mora. Dijelovi rijeke koji prolaze kroz Grčku zovu se Aoös, a u Albaniji Vjosa. Neki dijelovi rijeke široki su više od dva kilometra, a svatko tko posjeti ovu neukrotivu rijeku zna za njezine prekrasne kanjone, opletene riječne dijelove, otoke i okuke. Gotovo svi pritoci teku slobodno, stvarajući savršeno životno stanište za floru i faunu.

Dom biološke raznolikosti

Vjosa je jedna od manje istraženih europskih rijeka kada su u pitanju znanstvene studije. Međutim, ono što je poznato jest da u njoj živi više od 1000 različitih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene i endemične za regiju. Prema profesoru Aleku Mihu sa Sveučilišta u Tirani, to je ujedno i koridor za migraciju različitih vrsta. Ljudima koji žive uz rijeku, ona pruža obradivo zemljište i osnovni ribolov za lokalno stanovništvo. Sportovi na vodi kao što su rafting, vožnja kanuom i kajakom postaju sve popularniji posljednjih godina i pružaju još jedan izvor prihoda stanovništvu.

Prijetnja hidroenergije

Samo je albanski dio Vjose potpuno netaknut i neokrnjen, uključujući sve njezine pritoke. To je ekvivalentno 270 kilometara vode koja teče slobodno. Međutim, očekuje se da će tijekom sljedećih godina započeti projekt izgradnje 30 hidroelektrana. Mještani i nevladine organizacije tvrde da će ove brane poplaviti određene dijelove rijeke, a druge ostaviti potpuno suhima, učinkovito ubijajući njezinu biološku raznolikost i nepovratno mijenjajući to područje.

Kampanja za spas rijeke Vjose

Kampanje “Spasimo Plavo Srce Europe” međunarodna je koalicija nevladinih organizacija i lokalnog stanovništva duž Vjose koji su se okupili kako bi podigli svijest o projektima izgradnja brana na Balkanskom poluotoku. Njihov glavni fokus su rijeka Vjosa, makedonski Nacionalni park Mavrovo, rijeka Sava u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji te rijeke Bosne i Hercegovine. Sva ta područja također su ugrožena izgradnjom brana. Skupina nastoji da Vjosa bude priznata kao nacionalni park, čime joj se daje zaštićeni status i zaustavljaju sve gradnje brana unutar njezinih granica. Kathy MacKinnon je predsjednica Svjetske komisije za zaštićena područja i vjeruje da je kampanja “rijetka prilika da se zaista zaštiti jedna od posljednjih divljih rijeka”. Za nju bi to bilo “bogatstvo za Europu, ali i doprinos globalnim naporima za očuvanje”.

Budućnost rijeke

Za sada je Vjosa u Albaniji zaštićena kao park prirode, ali na niskoj razini. Za razliku od status Nacionalnog parka, ovo ju neće zaštititi od izgradnje brane. Ipak, kampanja postaje sve popularnija među konzervatorima, nevladinim organizacijama, političkim subjektima, ekološkim skupinama i poznatim osobama poput Leonarda DiCaprija. Oni su prepoznali potrebu zaštite ove zajedničke prirodne baštine i posljednje rijeke te vrste u Europi. Njihova borba se nastavlja…

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.