Uskrs je vrijeme obiteljskih okupljanja, radosti i naravno, ukusne hrane. Ako želite dodati poseban dodir slavlju Uskrsa, možete napraviti kruh u obliku simpatičnih zečića. Ne samo da su meki i ukusni već su i prekrasni dodatak svakom uskršnjem doručku.
Sastojci:
500g brašna
7g suhog kvasca
1 žličica soli
1 žlica šećera
250ml toplog mlijeka
50g maslaca (otopljenog)
1 jaje (za premazivanje)
Kukuruzno brašno (za posipanje)
Upute: U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, sol i šećer. Postupno dodajte toplo mlijeko i otopljeni maslac. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se tijesto diže dok ne udvostruči volumen, što obično traje otprilike sat vremena.
Oblikovanje zečića: Kada se tijesto udvostruči, istresite ga na pobrašnjenu površinu i podijelite na manje komade. Od svakog komada oblikujte tijelo zečića kao na videu. Kako biste dobili uši samo gornji dio malo zarežite. Pokrijte oblikovane zečiće krpom i ostavite ih da se ponovno dižu još 30-45 minuta. Tijekom ovog vremena, zagrijte pećnicu na 180°C.
Nakon što su se zečići podigli, lagano ih premazujte razmućenim jajetom. Posipajte kukuruznim brašnom po vrhu kako biste dobili dodatni rustikalni izgled. Stavite lim s zečićima u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite ih 20-25 minuta ili dok ne postanu lijepo zlatno smeđi. Kad su zečići pečeni i lijepo porumenjeli, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se malo ohlade prije posluživanja. Oči i njuškicu možete im nacrtati jestivim bojama za kolače.