FwpjHtlWAAAd9lw

Pogledajte bizaran eko aktivistički perforans: U Fontanu di Trevi ulili ugljen! Za čišćenje će se morati potrošiti 300.000 litara vode

GREEN_300_listici_sredina

Pljušte osude sa svih strana

Gradonačelnik Rima oštro je osudio ovaj aktivistički performans.

Sedam aktivista izvelo je performans u Fontani di Trevi u talijanskoj prijestolnici, prosvjedujući protiv korištenja fosilnih goriva. Pri tome su u vodu ulili razrijeđeni ugljen kako bi pocrnila.

Riječ je o prosvjednicima iz skupine “Ultima Generazione” (“Posljednja generacija”) koji su u fontanu ušli s transparentima poput “Nećemo plaćati fosilna goriva” i uzvikivali “naša zemlja umire”.

Kako javlja Reuters, policija je ušla u vodu kako bi uhitila aktiviste, a turisti koji su se okupili uz fontanu fotografirali su cijeli performans, dok su neki vrijeđali prosvjednike.

U priopćenju Ultima Generazione poziva na ukidanje javnih subvencija za fosilna goriva, povezujući ih pritom sa stravičnim poplavama koje su prije nekoliko dana pogodile talijansku regiju Emilia-Romagna. Istaknuli su da je svaka četvrta kuća u Italiji trenutno u opasnosti od poplava.

Oštra osuda

Gradonačelnik Rima, Roberto Gualtieri, oštro je osudio ovaj prosvjed.

“Dosta je ovih apsurdnih napada na našu umjetničku baštinu”, napisao je na Twitteru.

“Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji lokalne policije izbjegnuto je najgore. Sada je potrebna intervencija koja će angažirati javna sredstva i dovesti do gubitka 300.000 litara vode”, dodao je Gualtieri.

Podsjetimo, tradicija je da posjetitelji bacaju novčiće u poznatu fontanu Trevi kako bi bili sigurni da će se jednog dana vratiti u Rim.Procjene su da se godišnje prikupi oko 1,5 milijuna eura! Prikupljena sredstva potom odlaze u organizaciju Caritas, a njihovi djelatnici redovito sakupljaju bačene novčiće motkama i usisnim crijevom, dok policijski službenici stražare u blizini, a sve kako bi skupili novce za dobrotvorne projekte i očistili fontanu od nečistoća.

PHOTOS BY: Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.