Plutajuće vjetrenjače mogle bi stvoriti ogromne oceanske puteve za obnovljivu energiju

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Novi rekord

U olujnim vodama Sjevernog mora, 15 milja od obale Aberdeenshirea u Škotskoj, pet plutajućih vjetroturbina proteže se 175 metara iznad vode. Prva plutajuća vjetroelektrana na svijetu, postrojenje od 30 megavata koje vodi norveška tvrtka Equinor, radi tek od 2017. godine, a već je oborila rekorde u proizvodnji energije.

Dok je većina vjetroturbina na moru usidrena na dno oceana na nepomičnim temeljima, ograničavajući ih na dubinu od oko 165 stopa, plutajuće turbine privezane su za morsko dno. Ove ogromne strukture sastavljene su na kopnu i čamcima izvučene u more. Sposobnost ugradnje turbina u dublje vode, gdje vjetrovi imaju tendenciju biti jači, otvara ogromne količine oceana za generiranje obnovljive energije vjetra: blizu 80% potencijalne energije vjetra na moru nalazi se u dubljim vodama. Osim toga, postavljanje plutajućih turbina mnogo dalje od obale pomaže u izbjegavanju sukoba s onima koji se protive njihovom utjecaju na obalu.

Sve to je u svojim ranim fazama: pluta samo oko 80 megavata od ukupno oko 32 gigavata (0,25%) instaliranog kapaciteta vjetra na moru. No, neki stručnjaci kažu da bi relativno nova tehnologija mogla postati važan dio mješavine obnovljivih izvora energije ako može prevladati prepreke uključujući troškove, dizajn i protivljenje ribarske industrije.
SAD tradicionalno zaostaju za Europom kada je u pitanju vjetroelektrana na moru, ali to se može promijeniti. Međutim, Joe Biden najavio je da ima velike planove za takve vjetroelektrane. Ministarstvo energetike kaže da je uložilo više od 100 milijuna dolara u istraživanje i razvoj plutajuće tehnologije vjetra na moru u pokušaju da se etablira kao lider u ovom sektoru.

Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje da bi svijet mogao ostati na putu prema ugljičnoj neutralnosti do 2050., potrebno je dodati 390 GW energije vjetra (od čega bi 80 GW bilo na moru) svake godine između 2030. i 2050. godine. Zemlje, uključujući Norvešku, Portugal, Južnu Koreju i Japan, instaliraju ili planiraju projekte s plutajućim vjetrom, a prema jednoj procjeni predviđeno je da će biti u izgradnji više od 26 GW kapaciteta. Walt Musial, voditelj NREL-ovog istraživanja vjetra na moru, rekao je da bi čak i velika postrojenja takvog tipa na moru uz istočnu ili zapadnu obalu zauzela samo mali dio oceana, a turbine bi bile pažljivo postavljene. No, naglasio je stalnu potrebu za dobrom komunikacijom “kako bi se osigurao optimalan suživot i kako bi se pomoglo ribarskoj zajednici da se prilagodi i nastavi s pristupom prostoru unutar turbina za ribolov”. “Postoji mnogo izazova za pokretanje plutajućih vjetroagregata u američkim vodama”, rekao je Po Wen Cheng, “ali nema sumnje u potencijal.”

PHOTOS BY: Equinor.com/ Michal Wachucik/Abermedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.