pexels-dziana-hasanbekava-7994399

Pariške vlasti savjetuju građanima: “Skupljajte kišnicu i bit ćete subvencionirani s 20,000 eura”

GREEN_300_listici_sredina

Ozbiljne pripreme za sušnu sezonu

Višemjesečna suša pogodila je prošle godine Francusku i druge dijelove Europe. Redukcije vode, kazne za zalijevanje travnjaka i druge metode bile su način kako sačuvati što više zaliha vode. Sada kreću u novu akciju, a to je da pariške vlasti subvencioniraju svakog građana s 20 000 eura ako u svom dvorištu ili krovu instalira kolektore za prikupljanje kišnice.

S dolaskom proljetne sezone, vlasti Ile-de-France, regije u kojoj se nalazi i grad Pariz uputile su poziv kućanstvima koja posjeduju vrtove da na svoje posjede postave kišne kolektore. U tu svrhu vlada nudi do 20.000 eura subvencija za svakoga tko planira ili je već postavio spremnike za vodu.

Sušni valovi sve učestaliji i duži

Vlasti podsjećaju stanovnike da u sadašnjim klimatskim uvjetima ugradnja vlastitog spremnika vode može biti korisna i za njihove novčanike i za okoliš, s obzirom na to da će voda postati sve dragocjeniji resurs. Subvencija pokriva sve vrste rezervoara za vodu, bilo da su nadzemni ili podzemni. Potonji su skuplji zbog dodatnog rada koji je povezan s njihovom ugradnjom.

Uz zabrinjavajuću prognozu, posebno sušne valove koji su pogodili južnu Europu, postalo je ključno razmišljati o odgovornom upravljanju vodom, njezinom učinkovitom korištenju i sprječavanju njenog rasipanja. Imajući to u vidu, regionalna subvencija pokriva sve troškove vezane uz kupnju i ugradnju kišnog kolektora. To uključuje kolektor za filtriranje, postolje, pumpu, poklopac, priključni komplet, zemljane radove i priključak na mrežu, itd. Gornja granica subvencije je postavljena na 50% cijene instalacije.

Odgovor na klimatske promjene

Poziv za subvenciju dio je plana prilagodbe klimatskim promjenama francuske regije – PRAAC, pokrenutog u rujnu 2022. kako bi se odgovorilo na izazove globalnog zatopljenja i njegovih štetnih učinaka. Sastoji se od 60 konkretnih akcija koje spadaju u 3 ključna područja: zaštita stanovnika (osobito ranjivih), zaštita ekosustava i zaštita gospodarstva.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.