hector-j-rivas-85kK2mn1uX0-unsplash-scaled

Ovaj otočić od 500 stanovnika postao prvi zeleni otok u svijetu s nula otpada iz kućanstva

GREEN_300_listici_sredina

Mali, a veliki

Grčki otok Tilos, u kojem živi oko 533 stanovnika, postao je prvi zeleni otok na svijetu i to zahvaljujući ulaganju napora u odgovorno odvajanje i skladištenje otpada.

Na istočnoj strani Egeja smjestio se mali grčki otok Tilos koji se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od drugih otočića otočne skupine Dodekanez. Međutim, upravo bi Tilos uskoro postao je prvi zeleni otok na svijetu s nula otpada iz kućanstva. Naime, na Tilosu koji broji svega nešto više od 500 stanovnika je predstavljen program Just Go Zero koji ima za cilj stvaranje novog modela integriranog gospodarenja čvrstim otpadom.

Impresivni rezultati

Točnije, nastoji maksimalno povećati recikliranje i oporabu materijala, trajno zatvoriti odlagališta otpada. Iako su općina Tilos, regija južnog Egeja i Polygreen pokrenuli Just Go Zero prije samo u prosincu 2021., a već su svjedočili impresivnim rezultatima. Odnosno, spomenuta tijela postavila su posebne kolektore u domove, poslovne i druge objekte na području općine. Na taj su način pozvali stanovnike da razvrstavaju otpad u tri različite kategorije: biootpad, materijali koji se mogu reciklirati i materijali koji se ne mogu reciklirati.

Primjer svima

Odbačeni otpad se zatim transportira na drugo mjesto, gdje se materijali dijele u kategorije i pripremaju za recikliranje. Na taj je način otok uspješno povećao stopu recikliranja na nevjerojatnih 80%. Zahvaljujući ovom programu, općina je uspjela ne samo postići visoku stopu recikliranja već i educirati svoje stanovnike o principima kružnog gospodarstva. Štoviše, ovaj živopisni otok pridonosi postizanju grčkog cilja do 2030., koji ima za cilj smanjenje odlagališta otpada na 10% i povećanje recikliranja za 60%. “Opet je prelijepi Tilos pionir, jer je sada otok s najvećom stopom recikliranja na svijetu. Uz Just Go Zero, Tilos može biti svijetli primjer za sve male otoke u našoj zemlji, koji se suočavaju s velikim izazovima u gospodarenju otpadom zbog udaljenosti od kontinentalne Grčke i tereta turističke sezone ljeti”, napisao je na svom Facebook profilu ministar zaštite okoliša i energetike Kostas Skrekas.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.