aerial photo of islands in komodo national park

Ova je zemlja upravo otkrila 7000 novih otoka. Kako je to moguće?

GREEN_300_listici_sredina

Zemlja sada broji više od 14.000 otoka

U doba visoke tehnologije, umjetne inteligencije i satelita, često se čini da više nemamo što otkriti. Davno su prošli dani kada su mornari mogli ploviti morem i naletjeti na potpuno novi kontinent koji nikada prije nisu vidjeli možda, ali nedavno otkriće u Japanu pokazuje da zapravo postoji puno više toga za otkriti nego što smo mislili.

Svjetski mediji izvještavaju o otkriću gotovo 7000 novih otoka u vodama Japana. Ovo otkriće ne samo da je impresivno po svojoj veličini, nego je i značajno za znanost i potencijalnu budućnost istraživanja ovog područja.

Otkriće novih otoka bilo je moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji LIDAR-a, koji je korišten za mapiranje područja u blizini Japana. LIDAR (Light Detection and Ranging) je tehnologija koja koristi lasersku svjetlost kako bi mjerila udaljenosti do različitih površina i tako stvorila trodimenzionalne karte terena. Ova tehnologija se koristi u različitim industrijama, uključujući znanost, graditeljstvo, geologiju i druge.

Kada je LIDAR korišten za mapiranje područja oko Japana, otkriveno je da postoje mnogi otoci koji nisu bili vidljivi na konvencionalnim kartama. Mnogi od tih otoka su vrlo mali, ne veći od nekoliko metara, ali postoje i veći otoci koji bi mogli imati važne posljedice za znanost i zaštitu okoliša.

Na primjer, neki od tih otoka mogu biti važni za životinjske vrste koje žive u ovom području, uključujući ptice, sisavce i morske životinje. Također, otkrivanje ovih otoka može pomoći u razumijevanju geoloških procesa koji su oblikovali ovaj dio svijeta i pomoći u zaštiti okoliša u ovom području.

Ažurirani podaci otkrili blago

Unatoč impresivnom otkriću, važno je napomenuti da ova otkrića nisu potpuno novi otoci. Umjesto toga, oni su bili skriveni ispod površine vode i bili su poznati lokalnom stanovništvu. Međutim, korištenjem tehnologije LIDAR-a, otkriveni su mnogi otoci koji nisu bili vidljivi na konvencionalnim kartama. Nije ni potpuno iznenađujuće da su novi otoci otkriveni u Japanu. Regija je poznata po vulkanskoj aktivnosti i dio je Pacifičkog vatrenog prstena, područja gdje se događa velik broj potresa i vulkanskih erupcija. Ogasawara lanac također se nalazi u području gdje se oceanska kora kreće i sudara s kontinentalnom kora, što bi moglo stvoriti nove otoke tijekom vremena.

Posljednje mapiranje zemlje provela je Japanska obalna straža davne 1987. godine. Tada su odlučili izostaviti sve otoke koji nisu imali opseg veći od 100 metara. Osim toga, tehnologija koju su koristili nije bila dobra u razlikovanju skupina malih otoka od velikih samostalnih otoka, što je dovelo do toga da tisuće otoka nisu službeno evidentirani. Osim njih, mnogi su se otoci pojavili tijekom godina nakon vulkanske aktivnosti u regiji.

Tenzije između susjeda

Revidirana karta koristi definiciju UN-ove konvencije o pravu mora o tome što se smatra otokom. Konvencija naglašava da je otok ‘prirodno oblikovano područje kopna, okruženo vodom, koje je iznad vode za vrijeme plime’. To znači da se prethodno odbačene velike pješčane sprudove sada također smatraju otocima.

Otkriće novih otoka u Japanu je zanimljiv primjer kako napredna tehnologija može pomoći u razumijevanju svijeta oko nas. Kao i u drugim područjima, LIDAR se može koristiti za otkrivanje novih podataka o našem svijetu, što će pomoći u zaštiti okoliša, istraživanju znanosti i razumijevanju ljudske povijesti.

Vijesti o otocima dolaze dok napetosti između Japana i Kine nastavljaju rasti oko suvereniteta skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru.

Hoćemo li moći posjetiti nedavno otkrivene otoke, ostaje za vidjeti.

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.