302074711_6070481426315830_4176876119097589838_n

Nakon žetve riže japanskim poljima ponovno vladaju golema stvorenja od slame

GREEN_300_listici_sredina

Od neiskorištene slame do umjetničkih djela

Jesen je sezona žetve, a diljem svijeta trenutno se održavaju festivali njoj u čast. Jedan takav je Wara Art Festival u Japanu koji je nastao kao rješenje za višak neiskorištene rižine slame u poljoprivrednoj zajednici Niigata. Ovogodišnje skulpture vedrije su nego prošlogodišnje i želja im je svim posjetiteljima donijeti sreću.

U nekim regijama Japana ovo doba godine označava vrhunac sezone berbe riže. Tradicionalno, japanski su poljoprivrednici iskorištavali slamu od riže (“wara” na japanskom), nusprodukt berbe, za prehranu stoke i poboljšanje kvalitete tla.

Obrtnici su ga koristili za izradu tatami prostirki i drugih predmeta za kućanstvo. No, s vremenom je tehnologija zamijenila te tradicije korištenjem industrijskih materijala, ostavljajući poljoprivrednicima ogromne količine suhe rižine slame za koju nemaju koristi.

Wara Art Festival

U obalnoj regiji prefekture Niigata, velikom području uzgoja riže, Wara Art Festival donosi kreativno rješenje ovog problema: očaravajuće, gigantske skulpture životinja i mitskih stvorenja izrađene isključivo od rižine slame. Skulpture od slame dizajnirali su studenti s tokijskog sveučilišta Musashino Art University i instalirali u suradnji s lokalnim stanovništvom u Niigati.

Umjetnički festival Wara osnovan je 2007. godine, a organiziraju ga lokalno turističko vijeće grada Niigata i Musashino Art University. To je zamisao Shinga Miyajima, profesora na Odsjeku za znanost i dizajn u Musashinu, kojeg je 2006. poljoprivredna zajednica Niigate zamolila da smisli rješenje problema neiskorištene slame od riže.

Profesor je došao na kreativnu ideju: monumentalne skulpture životinja poduprte drvenim okvirima. Od tada je festival postao glavna turistička atrakcija u regiji.

Nakon žetve

Ove godine obilježava se 14. Wara Art Festival u Japanu. Održan u parku Uwasekigata u prefekturi Niigita, a ovogodišnja tema bila je “Stvari koje donose sreću”, pa su svi radovi objedinjeni tom idejom. Studenti su i ove godine prihvatili jedinstveni izazov stvaranja drvenih konstrukcija koje su zatim lokalnim stanovnici prekrili slamom.

Dok se prošlogodišnja kolekcija hvalila divovskim zastrašujućim životinjama, radovi za 2022. puno su simpatičniji i žele donijeti sreću svim posjetiteljima.

Dvije slamnate skulpture koje utjelovljuju sreću, na primjer, prikazuju maneki-neko, ili “mačku koja maše”, što je uobičajeni simbol sreće. Još jedan zadivljujući komad prikazuje kinesko mitsko biće zvano qilin, za koje se govorilo da donosi sreću kamo god hoda, i skulpturu bora, koja simbolizira mudrost i dugovječnost.

PHOTOS BY: Wara Art Festival / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.