Ova planinarska staza je stvorena za aktivno i romantično Valentinovo

GREEN_300_listici_sredina

Poklonite uspomenu

Ako Dan zaljubljenih želite provesti bez gomilanja nepotrebnih poklona, nego na jedan drugačiji način, aktivno i u prirodi, te stvarati nove uspomene, imamo za vas fantastičan prijedlog.

Na Kvarneru se nalazi jedna uistinu posebna staza koja plijeni pažnju ne samo zbog predivne prirode, bogate povijesti nego i zbog svog naziva. U pitanju je Ljubavna cestica, jedna od najpoznatijih planinarskih staza na području Crikvenice.

Nažalost se sa sigurnošću ne može utvrditi tko je točno projektirao ovu lijepu stazu, no pretpostavlja se da iza nje stoji ni manje ni više nego Ante Premužić i Alfonso Kauders. Staza je izgrađena tijekom 30-ih godina 20. stoljeća. Bila je popularna destinacija brojnih zaljubljenih parova, što domaćih, što stranih, te je upravo zbog toga dobila svoj upečatljiv naziv. Nakon Drugog svjetskog rata je staza zanemarena, no u periodu od 2002. do 2009. je staza posve obnovljena.

Ljubavna cestica ima pet ulaza te nudi mogućnosti kombiniranja dužine staze. Mi smo osobno prošli kružnu stazu dugu 7.5 kilometara, pristupili smo stazi kroz Ulaz 1, koji se još naziva Kalvarija, te nakon izleta izašli kroz Ulaz 2 na cestu Crikvenica – Tribalj. Odlična vijest je što Ljubavna cestica može biti tek kratka i ugodna šetnja, ali isto tako kombinirajući dionice može biti odličan planinarski izlet. Na vama je kako ćete složiti svoju ljubavnu avanturu.

Osim po svojoj ljepoti, ova staza je poznata i po svojoj bogatoj povijesti, ali i vidikovcima koji otkrivaju jednu posve drugu stranu Crikvenice i njenog zaleđa. Staza prolazi pored gradine Badanj. Radi se o najstarijem spomeniku srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu. Antički nalazi svjedoče da je građena u ranobizantskom dobu između 4. do 6. stoljeća. Utvrda je nepravilnog kružnog oblika, dominira prostrana središnja kula, a tu su bile i prostorije za boravak posade i vodosprema.

Badanj je smješten uz tok Dubračine i imao je stratešku poziciju. Utvrda biva napuštena u 14. stoljeću nakon velikog potresa. Uz Badanj se veže i legenda o zakopanom blagu kojeg čuva velika zmija, a Hrvati su je navodno čuli od starosjedioca.

Ubrzo nakon gradine stižemo do vidikovca s kojeg se pruža nezaboravan pogled na crikveničko zaleđe. Ovo mjesto je stvoreno za romantični ručak. Ako se odlučite za nastavak izleta, priroda se počinje mijenjati te staza biva natkrivena šumskim pokrivačem. Staza vodi do drugog vidikovca, Kavranove stene, vrh koji se nalazi na 301 metar nadmorske visine i pruža nezaboravan pogled na crikveničku rivijeru.

S razlogom se Ljubavna cestica smatra jednom od najljepših u ovom području Kvarnera. Provedite ovo Valentinovo na jedan drugačiji način – dugo ćete ga pamtiti!

PHOTOS BY: Mija Dropuljić, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.