320076724_668701334949357_8306278186726001591_n

Održivost na prvom mjestu: Bečki hoteli koji dokazuju da ekologija i luksuz idu zajedno

GREEN_300_listici_sredina

Hoteli koji čuvaju planet

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

Hotel Gilbert koji se 2021. smjestio u 7. bečkom okrugu Neubau samo je godinu dana nakon otvorenja dobio europsku turističku nagradu za održivost „GrINN Awards 2022“. Ozelenjena fasada koja doprinosi smanjenju buke, pročišćava zrak te prirodno hladi zgradu samo je jedan od obilježja koji hotel čini klimatski prihvatljivim. Usto je dom mnogim pčelama i pticama.

Hotel The Wood u 15. gradskom okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus sagrađen je od 1.500 smreka koje potječu iz održivo obrađivanih austrijskih šuma pa je zgrada hotela u svakom smislu zelena. Svaka se smreka stopostotno iskoristi, a za svako posječeno stablo zasade se jedna do dvije nove sadnice. Tako se količina drveta upotrebljena za građenje hotela u austrijskim šumama nadoknadi za osam minuta. Drvo je odličan građevinski materijal jer stabla tijekom cijelog svog životnog vijeka pohranjuju CO2.

Održivi hotel Boutiquehotel Stadthalle u blizini željezničkog kolodvora Westbahnhof opremljen je toplinskim pumpama i fotonaponskim panelima pa tako proizvodi točno onoliko energije koliko mu treba. Prvi je to hotel u Europi s gotovo nultom energijom. Fasada je ozelenjena, na krovu se nalaze košnice i grmovi lavande, a dvorište je prava mala zelena oaza. U sobama nema mini-barova čime se godišnje uštedi do 21.000 kg CO2, otpad se 100 posto reciklira, koriste se isključivo LED lampe i ekološki tuševi koji smanjuju potrošnju vode.

Hotel s društveno odgovornim poslovanjem Magdas zapošljava ljude iz cijelog svijeta, neovisno o podrijetlu, vjeri, jeziku ili boji kože. Tako i izbjeglice u teškim životnim razdobljima mogu pronaći barem sigurnost u radnom mjestu. Hotel je opremljen starim namještajem kojem je udahnut novi život, nekadašnja parkirališna mjesta postala su zelena oaza u kojoj gosti mogu doručkovati, namirnice su sezonske i organske, a u ponudi su i vegetarijanska jela.

Osim regionalnih organskih proizvoda te bogate ponude vegetarijanskih i veganskih jela hotel The Harmonie Vienna pažnju posvećuje i gostima s alergijama. Jela u ponudi su bez alergena, sobe nemaju tepihe, a kozmetički su proizvodi za njegu tijela hipoalergeni i bez dodatnih mirisa.

Cilj je hotela Wilhelmsdorf smanjiti što je više moguće svoj ekološki otisak. Topla voda u hotelu kao i sustav za hlađenje su CO2 neutralni. Time se štedi i do 80 posto energije u odnosu na uobičajene načine grijanja i hlađenja. Hotel je 2021. odlikovan nagradom za najbolje provedene ekološke mjere austrijskog Ministarstva za okoliš.

PHOTOS BY: Instagram, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.