renzo-d-souza-P-B122H2YaA-unsplash

Od čepa za bocu do izolacije u kući: Jeste li znali da je pluto materijal budućnosti?

GREEN_300_listici_sredina

Može se reciklirati i ne stvara otpad

Neovisno o tome radi li se o izradi čepova za vinske boce, podovima ili izolaciji, iskoristit će se sav materijal, a da pritom ne nastaje dodatan otpad.

Iako ga najviše poznajemo kao čep koji se koristi za boce vina ili šampanjca, pluto se već stoljećima koristi i u mnoge druge svrhe. Primjerice, čak tri tisuće godina prije Krista koristio se kao obavezan dio ribolovnog pribora, a u 4. stoljeću prije Krista otkriveno je da se koristi u ženskoj obući i krovnim materijalima. Kako je vrijeme prolazilo, a znanost napredovala, pluto se počeo koristi i za brodske jarbole zbog svoje izuzetne čvrstoće, ali i činjenice da ne može istrunuti tako lako.

Industrija pluta smatra se ekološki prihvatljivom jer se drvo ne siječe. Naime, u dva područja na svijetu – mediteranskoj regiji Europe te sjeverozapadnoj Africi, materijal se uzima iz kore hrasta plutnjaka, ali tek kada stabla navrše 25-30 godina te dostignu dovoljno velik opseg. Nakon toga, kora se može uzimati tek nakon 9-12 godina kada izraste dovoljno debela.

Štoviše, nakon što se hrastu skine kora za industriju pluta, nova koja izraste upit će pet puta više ugljika iz atmosfere.

Nema otrovnih ostataka

Nakon “berbe”, kora od hrasta plutnjaka ostavlja se vani gotovo šest mjeseci. Kombinacija svježeg zraka, sunca, vjetra i kiše uzrokuje kemijske promjene koje poboljšavaju kvalitetu pluta. Osim toga, čepovi će se u potpunosti biorazgraditi i mogu se lako reciklirati bez stvaranja otrovnih ostataka.

Uz pluto se veže niz zanimljivih i jedinstvenih svojstava. Naime, materijal je vodootporan, plutajući, elastičan, ali i otporan na vatru te jedinstvenog izgleda. Iz tog razloga stručnjaci pokušavaju otkriti druge namjene za ovaj ekološki materijal koji se može reciklirati.

Zvučna izolacija

Pluto se trenutno koristi kao izolacija u domovima. Nakon uzimanja čepa iz vinske boce, može se samljeti, staviti u kalupe i ubrizgati parom kako bi se formirali izolacijski blokovi.

Osim toga, pluto se veže na sebe, tako da nisu potrebna dodatna vezivna sredstva. Dokazano je da korištenje pluta kao izolacije smanjuje ugljični otisak te količinu energije potrebne za grijanje ili hlađenje doma. Također nudi i dobru zvučnu izolaciju, “upija“ do 70 posto tonova.

Pluto se također može reciklirati i ponovno upotrijebiti tijekom proizvodnog procesa. Neovisno o tome radi li se o izradi čepova za vinske boce, podovima ili izolaciji, iskoristit će se sav materijal, a da pritom ne nastaje dodatan otpad.

To ga čini jednim od najodrživijih i obnovljivih resursa na planetu..

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.