mick-haupt-sLlXNpIX1r0-unsplash

Novo istraživanje otkriva da polovica ponovno zasađenih stabala ne preživi dulje od 5 godina

GREEN_300_listici_sredina

Provedeno na gotovo 200 lokacija

Novo istraživanje provedeno sa stručnjacima s tridesetak sveučilišta pokazuje kako stabla koja su posađena za obnovu tropskih područja ne prežive dulje od pet godina. Većina istraživanih mjesta uključivala je ona na kojima su ljudske aktivnosti dovele do smanjenja broja stabala, a stopa preživljavanja ovisi o vrsti i mjestu sadnje.

Tim istraživača utvrdio je da otprilike polovica svih stabala posađenih za obnovu tropskih šuma u Aziji ne preživi dulje od pet godina. Istraživanje je uključivalo stručnjake s 29 sveučilišta i istraživačkih centara koji su analizirali podatke sa 176 mjesta za obnovu šuma u tropskoj i suptropskoj Aziji. Većina istraživanih mjesta uključivala je ona na kojima su ljudske aktivnosti dovele do smanjenja broja stabala.

Otkrili su da je do 18% uzoraka uginulo unutar prve godine sadnje. Nakon pet godina, oko 44% svih uzoraka je umrlo. Također su primijetili da stopa preživljavanja zasađenog drveća ovisi o vrsti i mjestu na kojem je posađeno. Utvrđeno je da neke vrste imaju stopu preživljavanja veću od 80% nakon pet godina. Na drugim mjestima gotovo su sva stabla uginula. 

Prema studiji, sadnja drveća treba slijediti prilagođeni pristup kako bi bila uspješna. “Ono što je jasno jest da uspjeh uvelike ovisi o lokaciji; moramo razumjeti što funkcionira i zašto i podijeliti te informacije, tako da možemo sve lokacije podići na razinu najuspješnijih i iskoristiti puni potencijal za obnovu”, stoji u studiji autora dr. Lindsay Banin iz Centra za ekologiju i hidrologiju U.K.

Iako je utvrđeno da je stopa preživljavanja drveća niska, studija je pokazala da sadnja nudi brže rezultate od ostavljanja šuma da ponovno izrastu prirodnim putem. Zapravo, u nekim područjima gdje su šume ostale netaknute, mogla bi proći desetljeća prije nego što ijedno drveće počne rasti. “Moramo bolje razumjeti kako poboljšati šanse za preživljavanje mladica na ovim mjestima, kako bismo osigurali pozitivne rezultate obnove”, rekao je koautor studije David Burslem, profesor na Sveučilištu Aberdeen u U.K. “Ali studija također daje upozorenje. , kako bismo zaštitili naše preostale šume što je više moguće, i zato što su ishodi obnove neizvjesni i da bismo osigurali različite izvore sjemena potrebne za aktivnosti obnove”, zaključio je.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.