taksi
taksi

Njemačka tvrtka najavila lansiranje letećih taksija iduće godine u Parizu

GREEN_300_listici_sredina

Vizionari

Iz Volocoptera su najavili da će novu uslugu, usporedno s Parizom, lansirati i u Singapuru te Rimu. Letove su već testirali u Saudijskoj Arabiji. 

Francuzi planiraju posjetiteljima Olimpijskih igara u Parizu, koje se održavaju iduće godine, ponuditi uslugu letećih taksija na električni pogon, koje brojni nazivaju i dron taksijima.

Ako taksiji zaista budu implementirani u francusku prijestolnicu, to bi moglo označiti prvu veliku demonstraciju letjelice u stvarnom svijetu.

Neki proizvođači zračnih taksija sudjelovali su na nedavnom Pariškom sajmu zrakoplovstva kako bi predstavili svoje proizvode i tražili podršku industrije. Jedna od prisutnih tvrtki bila je njemački Volocopter, koji planira pružiti uslugu taksija na letu tijekom Olimpijade.

Čekaju se dozvole

Međutim, dosad nijedan proizvođač zračnih taksija nije dobio odobrenje vlade za pokretanje usluge u Francuskoj. Volocopter se nada da će biti prvi, ali tvrtka još uvijek mora provesti intenzivne testove letjelica u različitim vremenskim uvjetima i pružiti tisuće stranica dokumentacije Europskoj agenciji za sigurnost zračnog prometa.

Izvršni direktor tvrtke, Dirk Hoke, priznao je Reuters agenciji da neće biti lako dobiti odobrenje. “Biti prvi nije šetnja parkom”, rekao je.

VoloCity air taxi

Volocopter planira provesti testove svojih električnih zračnih taksija u različitim okruženjima u Njemačkoj ovoga mjeseca.

Hoke – bivši visoki izvršni direktor u zrakoplovnoj industriji Airbus – razmišljao je o osobi koja bi mu se svidjela da bude prvi putnik u njegovim letećim taksijima – francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Cijena leta?

“To bi bilo izuzetno nevjerojatno”, rekao je Hoke za Associated Press na Sajmu zrakoplovstva u Parizu. Dodao je: “(Macron) vjeruje u inovacije u urbanom zračnom prijevozu. To bi bio snažan znak Europi da vidi predsjednika u letu.”

Jedna od pet planiranih ruta za Olimpijadu završavala bi na plutajućoj platformi u središtu Pariza na rijeci Seini.

Na početku, putovanja zračnim taksijima vjerojatno će biti kratka i skupa. To je zato što ograničena tehnologija baterija ograničava udaljenost i broj putnika koje letjelica može prevoziti.

Isto tako, nove će tehnologije zahtijevati i nove, napredne sustave kontrole zračne plovidbe.

Iz Volocoptera su najavili da će novu uslugu, usporedno s Parizom, lansirati i u Singapuru te Rimu. Letove su već testirali u Saudijskoj Arabiji.

PHOTOS BY: Volocopter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.