freestocks-PxM8aeJbzvk-unsplash
PHOTO BY: Unsplash / Sva prava pridržana.

Nije prerano početi razmišljati o božićnim poklonima

GREEN_300_listici_sredina

Ovog Božića budite ekološki osvješteni

Od ovog mjeseca mnoge se trgovine pripremaju za Božić, a i brojni potrošači već osjećaju blagdanski duh. Premda se nekima čini prerano za početi razmišljati o božićnim poklonima, možda je poželjno uzeti vremena kako biste promijenili mindset o tome što točno kupujete.

Mnoge velike tvrtke za proizvodnju dječjih igračaka pokušavaju postati ekološki prihvatljivije nakon desetljeća oslanjanja na ekološki destruktivnu plastiku u svojim proizvodima i ambalažama. Pandemija je stvorila neočekivani porast potražnje za igračkama jer roditelji sve više vremena provode kod kuće s djecom i traže načine kako ih zabaviti. Očekuje se da će ove godine prodaja blagdanskih igračaka biti velika.

Pronalaženje alternativa plastici presudno je za suzbijanje klimatskih promjena. Proizvodnja i odbacivanje plastike imalo je pogubne učinke na planetu, od emisije stakleničkih plinova koji potiču klimatske promjene do začepljenja plovnih puteva i nakupljanja u oceanima. Usvajanje „ekološkog“ marketinga je zasigurno važno za tvrtke jer kupci postaju sve svjesniji toga da njihov izbor utječe na planet. Uskoro ćete sve više uočavati da su poznate igračke izgledno i osjetno drugačije jer se tvrtke preusmjeravaju na izradu proizvoda s manje plastike.

Primjerice, omiljene karte Uno proizvode se od 100 postotno recikliranog papira, ali tvrtke je otišla korak dalje i uklonila celofan iz ambalaže. Tvrtka planira do 2021. godine ukloniti celofan iz svih pakiranja. Lego također razmišlja o načinu na koji pakira svoje proizvode. Sada proizvodi ambalaže od recikliranog papira, a cilj im je do 2025. godine koristiti ambalažu od isključivo obnovljivih i recikliranih materijala. Međutim, Lego i dalje ima veliki problem s plastikom. Sami Lego blokovi, koji su zabilježili nagli rast prodaje tijekom pandemije, zahtijevaju 90 tisuća tona plastike godišnje. Tvrtka već godinama radi na razvoju alternativa plastici na bazi nafte koja se može koristiti u njezinim blokovima. Postignut je određeni napredak – Legovo lišće, grmlje i drveće izrađeno je od plastike dobivene iz šećerne trske. Rješenje za plastični otpad pronašla je tvrtka Rock-a-Stacks koja proizvodi plastične prstenove, složene prema veličini i boji na kratkom stupu. Do kraja ove godine tvrtka je obećala da će prstenovi biti izrađeni od plastike na bazi šećerne trske i pakirani u 100% reciklirani ili održivo dobiveni materijal.

Iako je kupnja božićnih poklona sama po sebi stresna, pokušajte uzeti vremena i istražiti tvrtke koje su u svojoj proizvodnji mislile na okoliš. Najlakši način je da pročitate što piše na ambalaži. Ovog Božića izmamite osmijeh na lice vašeg djeteta dok istodobno činite dobro za Zemlju.

PHOTOS BY: Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.