Pitali smo trgovačke lance i shopping centre koliko će energije uštedjeti zbog neradnih nedjelja

GREEN_300_listici_sredina

Put do održivog razvoja?

Jedni pozdravljaju nove uredbe Zakona, dok drugi negoduju, tvrdeći da si naše gospodarstvo ovakve mjere jednostavno ne može priuštiti, ali što je s uštedom energije?

Sveukupno 16 radnih nedjelja u godini. Toliko prema novim odredbama Zakona o trgovini mogu raditi trgovine i shopping centri. I dok jedni pozdravljaju ovu odluku, tvrdeći da nije problem kupnju obaviti dan ranije ili kasnije, drugi pak negoduju, ističući da država ne bi trebala intervenirati u tek jedan sektor te da si naše gospodarstvo neradnu nedjelju jednostavno ne može priuštiti.

Paralelno, ispred trgovačkih centara i trgovina koje rade nedjeljom, stvaraju se velike gužve, a klime rade punom parom.

Neradne nedjelje

Kada se podvuče linija, dolazimo do još jednog zaključka – većina trgovine taj dan ne radi, što znači –  značajne uštede energije. Nema klimatizacije, nema pojačane rasvjete, nema nepotrebne potrošnje energije. Sve to za samo 24 sata.

Nove uredbe na snazi su tek 16 dana pa stoga trgovački centri i trgovine još uvijek nemaju konkretne brojke o uštedama, ali iz njihovih ESG odjela potvrdili su nam da će do značajnije uštede svakako doći.

‘Uštedjet ćemo na rasvjeti’

Konkretnije. Konzum je plan svake pojedine trgovine prilagodio potrebama turističke sezone i blagdanima, ali i prema mikrolokacijskim događajima i drugim čimbenicima.

“Neradne nedjelje će zasigurno doprinijeti uštedi električne energije, ali i energenata za grijanje i hlađenje. Navedene uštede će se ostvariti kroz sve procese u prodavaonicama, najviše na rasvjeti te maloprodajnim procesima naših pekarnica i gastro odjela, što će nam pomoći i u ostvarenju naših ciljeva održivog razvoja“, odgovorili su nam iz Konzuma, ističući pritom da su, kao jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj, svjesni svog utjecaja na okoliš.

“U Konzumu već godinama bilježimo pad potrošnje električne energije, što postižemo raznim projektima za uštedu energije, među kojima su ugradnja LED rasvjete, ugradnja vrata na rashladne vitrine, optimizacija sustava grijanja i hlađenja prostora“, dodaju.

Informacije o (ne)radnim nedjeljama njihovi kupci mogu pronaći na interaktivnoj karti na službenim stranicama.

‘Mjere se ne odnose na rashladne uređaje’

Iz Lidla nam, pak, kažu da od 2017. godine imaju certificirani sistem upravljanja energijom, ISO 50001. Riječ je o sustavu kojim se kontinuirano prati potrošnja energije i poboljšava energetska učinkovitost. Njihove su trgovine tako, primjerice, opremljene LED rasvjetom, a neke koriste vlastite fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

“Neradne će se nedjelje svakako pozitivno odraziti na potrošnju energenata, tj. električne energije jer uključuju određene mjere uštede. Ove se mjere ne odnose na rashladne uređaje u Lidlu. U njima se uvijek poštuje zadana temperatura, što znači da proizvodi ostaju svježi, a kupci se mogu pouzdati u uobičajenu Lidl kvalitetu“, odgovorili su nam.

Njemački lanac trgovina donio je odluku da će trgovine na obali raditi tijekom srpnja i kolovoza, dok će u Zagrebu i unutrašnjosti biti zatvorene.

Ističu pritom da preko ljeta neće raditi trgovine u Belom Manastiru, Bjelovaru, Čakovcu, Daruvaru, Donjem Miholjcu, Dugom Selu, Đakovu, Đurđevcu, Ivanecu, Ivanić Gradu, Jastrebarskom, Karlovcu, Koprivnici, Krapini, Križevcima, Kutini Našicama, Novoj Gradiški, Novskoj, Osijeku, Petrinji, Požegi, Samoboru, Sesvetama, Sisku, Slatini, Slavonskom Brodu, Svetoj Nedelji, Valpovu, kao ni u Varaždinu, Velikoj Gorici, Vinkovcima, Virovitici, Vrbovcu, Vukovaru, Zaboku, Zagrebu, Zaprešiću i Županji. Sve ostale Lidlove trgovine tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom.

‘Neće biti otvorena niti jedna trgovina’

Lanac šoping-centara kojima upravlja austrijska Supernova grupa, a koja u Zagrebu drži centre Supernova Buzin, Garden mall, Centar Cvjetni i Centar Kaptol usuglasila je radno vrijeme. Ne planiraju koristiti benefit više centara kako bi rasporedili (ne)radne nedjelje, već niti jedan od navedenih centara neće raditi tijekom ljeta. Kako su nam kazali, prva radna nedjelja bit će 27. kolovoza nakon čega će centar raditi nedjeljom.

Ipak, ističu da su se u organizaciji rada vodili ponajviše po lokaciji centara, uvažavajući pritom i sezonalnost i općenito dinamiku njihove posjećenosti kroz godinu, posebno u ljetnim mjesecima.

“Nedjeljama kad određeni Supernova centar neće raditi, unutar njega neće biti otvorena niti jedna trgovina što će između ostaloga doprinijeti i uštedi energije nužnoj za rad centara“, kažu iz Supernove, ističući da temelj njihova poslovanja leži u održivom i ekološki prihvatljivom razvoju, koji je poduprt programom održivosti Supernova Green Energy.

Ugradili solarne panele 

“Cilj programa je optimizirati poslovne prakse i postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine. Također, nedavno su realizirana i tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora“, dodaju.

O tome koliko će se energije uštedjeti neradnim nedjeljama te koje korake poduzimaju kako bi ozelenili svoje poslovanje, poslali smo upite i drugim popularnim trgovačkim lancima i shopping centrima. Čekamo odgovore iz Arena Centra, City Centra, Plodina, Kauflanda, Interspara, zagrebačkog Avenue Malla, riječkog Tower Centra, kao i osječke Portanove.

Odgovore ćemo objavljivati svaki tjedan, kako budu pristizali.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.