neil-soni-6wdRuK7bVTE-unsplash

Ne znate što biste sa starim mobilnim uređajima? Donesite ih na Greencajt festival…

GREEN_300_listici_sredina

GREEN.HR

Vrijeme je da ih pravilno zbrinete

U današnje doba ljudi neprestano mijenjaju svoje elektroničke uređaje, posebice mobilne telefone, radi boljih i bržih modela koji se stalno pojavljuju na tržištu. Ali što se događa s vašim starim uređajima? Skupljaju li prašinu na dnu ladice ili još gore, štete okolišu nagomilavanjem na odlagalištima? Pravilno ih reciklirajte uz pomoć A1 Hrvatska na Greencajt festivalu…

Ako postoji jedan ključni razlog zašto se e-otpad treba reciklirati, mogao bi se sažeti u dvije riječi – zaštita okoliša. Jednostavno rečeno, elektroničko recikliranje pomaže našem planetu!
Odbacivanje starih računala, mobitela, tableta, monitora i druge elektronike u otpad iz domaćinstva predstavlja ozbiljnu prijetnju za okoliš i ljude. Naime, materijali korišteni za izradu ovih uređaja, pokazala su ispitivanja, mogu zagaditi tlo oko odlagališta ako u njima ima puno olova i žive. Njihove komponente doslovno su otrovne za okoliš. Kad je e-otpad izložen toplini, u zrak se ispuštaju otrovne kemikalije koje oštećuju atmosferu – ovo je jedan od najvećih utjecaja e-otpada na okoliš. Ti otrovni materijali tada mogu prodrijeti u podzemne vode, utječući i na kopnene i na morske životinje.

E-otpad ne spada u uobičajeni otpad jer sadrži olovo, živu, kadmij i druge potencijalno štetne kemikalije. Osim što može pridonijeti onečišćenju zraka, provedena su istraživanja koja tvrde da e-otpad na odlagalištima može predstavljati prijetnju ljudskom zdravlju, uključujući ozbiljne respiratorne probleme. Recikliranjem e-otpada zapravo se recikliraju prirodni resursi poput bakra, srebra i aluminija. Mnogi metali koji se koriste u našim gadgetima rijetki su metali s ograničenom ponudom. Kad se recikliraju, mogu se ponovno upotrijebiti umjesto da se rudari za nove zalihe. To također pomaže u sprječavanju onečišćenja zraka i vode – “win-win” situacija za sve!

Svake godine generiramo oko 50 milijuna tona e-otpada, reciklira se manje od 40%, a Europa je treći najveći proizvođač e-otpada, iza Kine i Amerike. Podaci još nisu dostupni za 2019. godinu, ali statistika Europskog parlamenta kaže da se razina recikliranja razlikuje od jedne države članice do druge, a Hrvatska je primjerice 2017. reciklirala 81,3 posto elektroničkog i električnog otpada. Ovakva statistika je za Hrvatsku jako pohvalna, a da bismo nastavili biti među zemljama koje najbolje recikliraju e-otpad, trebamo pravilno razvrstavati e-otpad iz svojih domova i sudjelovati u akcijama poput one koju provodi A1 Hrvatska.

Znate li da recikliranjem jednog mobitela štedite dovoljno energije za napajanje laptopa čak 44 sata? Da recikliranjem 5000 mobitela štedite dovoljnu količinu energije da jedno kućanstvo opskrbite strujom za cijelu godinu? Pametni telefoni danas čine 10% ukupnog e-otpada u svijetu pa je njihovo recikliranje važnije nego ikada.

Kako bismo barem malo smanjili količinu nepravilno zbrinutog e-otpada, u suradnji s A1 Hrvatska na Greencajt festivalu bit će postavljena A1 kutija za recikliranje u koju posjetitelji mogu odložiti svoje stare mobilne uređaje i biti sigurni da uređaji neće završiti odbačeni na nekom odlagalištu.
Osim toga, na Festivalu ćete imati priliku isprobati osvježene, obnovljene, vrhunske mobilne uređaje namijenjene korisnicima koji brinu o okolišu i žele surfati na zelenoj gigaBITNOJ mreži.

Proizvođači i distributeri elektroničkih uređaja čine svoj dio kako bi spriječili da e-otpad završi tamo gdje ne smije, ali i mi kao korisnici tih uređaja moramo dati svoj doprinos. Stoga, stare uređaje ne zaboravite ponijeti na Greencajt festival, jer znate kako se kaže – nečije smeće je nekom drugom blago!

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.