5 načina kako možete prenamijeniti stari laptop

Potrebno je malo vještine i stručnosti

Smanjite količinu e-otpada i pronađite način kako ponovno koristiti stari laptop.

Ako kupujete novi, brži laptop s više memorije, jeste li razmišljali o tome što ćete napraviti sa svojim starim laptopom? Nema razloga da ga bacite. Naime, svake godine generiramo oko 50 milijuna tona e-otpada. Čak i ako je potpuno nefunkcionalan, nikada ne bacajte svoj stari laptop u smeće. Odbačena elektronika ili e-otpad opasnost su za okoliš kada se odlaže sa svakodnevnim kućanskim otpadom. Umjesto toga, odnesite ga na recikliranje ili zbrinjavanje opasnog otpada. Recikliranje je izvrsna opcija, ali kada je moguće, ponovna upotreba uvijek je najbolja opcija.
Postoji toliko mnogo razloga za ponovno korištenje starog prijenosnog računala, umjesto da ga bacite. Nadamo se da će vas ove ideje nadahnuti da tražite načine za ponovnu upotrebu više stvari u svome domu koje bi mogle imati još malo života u sebi.
Napominjemo da ovi “reuse” projekti zahtijevaju određene vještine i znanje o radu s računalnim hardverom i softverom. Evo samo nekoliko ideja za ponovnu upotrebu starog prijenosnog računala.

Pretvorite ga u mrežni sustav za pohranu

Mrežni sustav za pohranu podataka (NAS) način je za pohranu podataka i dijeljenje datoteka sa svim računalima povezanim s vašom kućnom (ili poslovnom) mrežom. Oni su korisni ako vam je potrebna dodatna pohrana podataka i kada nekoliko ljudi na vašoj mreži treba pristup određenim datotekama. Na prijenosnom računalu morate postaviti NAS aplikaciju. FreeNas je jedan takav program koji vam omogućuje stvaranje centraliziranog i lako dostupnog mjesta za vaše podatke. Preuzmite aplikaciju i stvorite pogon za pokretanje pomoću USB/DVD alata. Kada završite s instalacijom, na zaslonu prijenosnog računala pronaći ćete sučelje poslužitelja. Ovdje možete postaviti lozinku i korisničko ime kako biste se povezali s drugim uređajima. Za dodatne smjernice, ovaj video prikazuje korake pretvorbe vašeg prijenosnog računala u NAS sustav.

Pretvorite ga u gaming server

Kada igrate video igrice s više igrača na mreži, povezujete se s poslužiteljem kojim upravlja proizvođač igrice i koji upravlja vezama između igrača. Pomoću vlastitog gaming servera vaši prijatelji i vi možete igrati svoje omiljene multiplayer igre onako kako vi želite, s boljim performansama i stabilnošću, umjesto da se povezujete s potencijalno neispravnim poslužiteljem. Da biste to učinili, povežite prijenosno računalo s internetom i spojite ga sa svojim gaming računalom. Ako igrate igrice koje zahtijevaju gaming server, možete postaviti stari laptop kao server. Za dodatne smjernice ovaj vam video pokazuje kako pretvoriti prijenosno računalo u Minecraft server.

Koristite ga kao digitalni okvir za fotografije

Da biste staro prijenosno računalo pretvorili u digitalni okvir za fotografije, morat ćete ga rastaviti gotovo u cijelosti. Uklonite sve dodatne dijelove i plastično kućište da u okvir stane elektronički sklop prijenosnog računala i LCD zaslon. Ovo je napredniji projekt za koji će vam možda biti potrebna pomoć. Nakon što napravite digitalni okvir za fotografije, možete koristiti nekoliko programa za prikaz prezentacije svojih omiljenih fotografija. Za dodatne smjernice, ovaj vas video vodi kroz postupak pretvaranja starog prijenosnog računala u digitalni okvir za fotografije.

Koristite ga kao eksterni monitor

Još jedan sjajan način prenamjene starog prijenosnog računala je njegova upotreba kao eksterni monitor za noviji laptop ili računalo. To bi moglo biti posebno korisno ako pišete neki izvještaj ili esej i trebate neprestano gledati reference i informacije na drugom zaslonu. To možete učiniti zahvaljujući virtualnim mrežnim računalnim rješenjima koja vam omogućavaju daljinsko upravljanje drugim računalom. Ako radite s Mac računalima, macOs ima mogućnost povezivanja s drugim računalom. Da biste ga aktivirali, otvorite “System Preferences” na starom računalu, idite na “Sharing” i označite “Remote Management” kućicu. Zatim na novom računalu idite na aplikaciju “Screen Sharing” i unesite IP adresu starog laptopa. ShareMouse je aplikacija koju možete koristiti ako imate Windowse. Softver sadrži zaslonske upute za instalaciju koje je lako slijediti.

Koristite dijelove

U nekim slučajevima, jedino što možete je koristiti stari laptop za njegove dijelove. Hard drive biste mogli pretvoriti u vanjski tvrdi disk s vanjskim kućištem. Nakon umetanja tvrdog diska starog laptopa u vanjsko kućište, možete ga pretvoriti u plug-and-play uređaj koji možete koristiti kao prijenosni pogon za pohranu u bio kojem trenutku dok sustav radi. Slično tome, ako vaše prijenosno računalo ima optički DVD drive, možete ga pretvoriti u eksterni. To je korisno imati ako radite s tabletom ili laptopom koji nema CD/DVD pogon. Osim toga, ispravne dijelove možete i prodati.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.