Boranka

Boranka – kako su pošumili Hrvatsku

GREEN_300_listici_sredina

Najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.

Kampanja Boranka nastala je kao odgovor na sve učestalije požare, koji svake godine progutaju tisuće hektara hrvatskih šuma, ostavljajući iza sebe pustoš i crna zgarišta. U dvije godine rada 6.200 volontera u 18 akcija pošumljavanja posadilo je 65.000 stabala. 

Kad bi borovi govorili, sigurno bi ih spomenuli. Boranka.

Ukratko – projekt pošumljavanja opožarenih područja Hrvatske. Ali ne može ostati na „ukratko“. 

Kampanja Boranka nastala je kao odgovor na sve učestalije požare, koji svake godine progutaju tisuće hektara hrvatskih šuma, ostavljajući iza sebe pustoš i crna zgarišta. Izviđači su pozvali građane da im se pridruže u pošumljavanju požarišta Dalmacije kako bi pomogli u obnovi požarima opustošene prirode. I tako je krenula najljepša zelena priča. Kako bi došli do čim većeg broja građana, osmišljena je jedinstvena bojica – tzv. Boralica.

Boralice su pastelne bojice koje su napravljene od borova nastradalih u požaru, a koje je u 115,000 komada za potrebe kampanje sponzorski proizvela tvrtka Karbon na otoku Korčuli. Boralice su besplatno podijeljene građanima koji su koristeći ih mogli crtati svoja drvca, fotografirati ih i „posaditi“ u virtualnu šumu na web stranici kampanje www.boranka.hr. Čitava Hrvatska počela je crtati svoja drvca, a u promociju kampanje uključili su se i brojni mediji te ambasadori Boranke – poznati sportaši, umjetnici, pjevači.  

Kada ih se krene istraživati i kada putem njihove službene Facebook stranice dolazite do informacija, dobit ćete jedan formalni odgovor na to što su i tko su oni. „Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja pokreću kampanju Boranka, projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj. U kampanju se građani mogu uključiti donacijama za nabavu sadnica ili volonterski u akcijama sadnje.“, kažu na službenoj stranici, a mi dodajemo da njihovoj priči treba još jako puno redaka. 

Nakon realizacije bojica i pokrenute web stranice, za svako tako nacrtano stablo, izviđači i volonteri Boranke na požarištima su zasadili pravo drvo. Kako je rasla virtualna šuma, povećavao se i broj pravih sadnica u prirodi. Zelena priča postala je sve raširenija pa je čak i Europski parlament prepoznao vrijednost ovog volonterskog projekta i postao jedan od pokrovitelja kampanje. Uz pomoć glavnih partnera na projektu, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskih šuma, izviđači su u 8 vikend akcija pošumljavanja na području Splita i Solina okupili više od 2.500 volontera iz svih dijelova Hrvatske, koji su ukupno zasadili preko 25.000 novih stabala bjelogorice i crnogorice.  

Uz izviđače, u akcije pošumljavanja uključili su se učenici, planinari, lovci, zaposlenici tvrtki sponzora, sportaši, ali i brojni drugi građani. Time je Boranka postala najveća volonterska akcija pošumljavanja u Hrvatskoj. Finalno, u dvije godine rada brojka je postala i više nego nevjerojatna – 6.200 volontera u 18 akcija pošumljavanja posadilo je 65.000 stabala. 

Ni tu nisu stali. Usporedno s akcijama sadnje, organizirane su i edukativne radionice u školama i vrtićima širom Hrvatske kako bi djecu educirali o važnosti šuma, utjecaju klimatskih promjena i očuvanju prirode i okoliša. Stvarajući tako ekološki odgovorne mlade naraštaje, Boranka je postala projekt puno širi od projekta pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Postali su priča koja od 2018. nije stala pa čak ni u doba pandemije koronavirusa kada su pomagali u postavljanju šatora i „vanjskih“ bolnica kada je Hrvatska bila najugroženija. 

I tek smo sad “ukratko” ispričali njihovu priču. Ima tu još puno sjajnih ideja, vrijednih akcija i velikih ljudi. Znate onu poslovicu “od šume ne vidiš drvo”? Boranka vidi baš svako drvo.

PHOTOS BY: Facebook Page Boranka / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.