pexels-pixabay-159483-e1682336320190

Nakon 25-godišnje zabrane, europska zemlja ponovno dozvolila testiranje šminke na životinjama

GREEN_300_listici_sredina

Odluka Visokog suda

Iako se odnosi "samo" na segment testiranja za sigurnost radnika koji prilikom proizvodnje često dugo obitavaju s određenim kemikalijama, ponovno pravo na testiranje sastojaka za kozmetiku uzburkalo je mnoge brendove i aktiviste u Velikoj Britaniji.

Nakon 25-godišnje zabrane, britanska vlada je donijela odluku o nastavku testiranja sastojaka šminke na životinjama. Promjena politike napravljena je radi usklađivanja s pravilima EU-a o kemikalijama, što je potvrđeno presudom Visokog suda.

Za potrebe sigurnosti radnika

Sve do 1998., Ujedinjeno Kraljevstvo je imalo potpunu zabranu testiranja šminke i njenih sastojaka na životinjama. Testiranje na životinjama bilo je dopušteno samo ako je korist bila veća od patnje životinje, primjerice u medicinske svrhe. Međutim, 2020. godine Europska agencija za kemikalije (ECHA) naložila je da se neki kozmetički sastojci trebaju testirati na životinjama kako bi se osigurala sigurnost radnika uključenih u proizvodnju tih sastojaka.

Kako prenose britanski mediji, tijekom sudskog postupka otkriveno je da je vlada od 2019. izdavala dozvole za testiranje kozmetičkih sastojaka na životinjama u skladu s kemijskim propisima EU-a, što su nastavili i nakon izlaska iz EU-a 2020. Kako tvrde, to je potencijalno moglo uključivati ​​podvrgavanje štakora udisanju ili gutanju kemikalija koje se obično nalaze u puderima i korektorima.

Mnogi brendovi negoduju

Iako su aktivisti za prava životinja pokrenuli postupak protiv tamošnje vlade, Visoki sud njihove postupke smatra zakonitim. Međutim, više od 80 brendova izrazilo je svoju užasnutost novim stavom vlade. Kozmetički brendovi, uključujući Unilever, Body Shop i Boots, oštro su kritizirali vladinu odluku. Ovi brendovi već dugo vode kampanju protiv testiranja na životinjama i planiraju se snažno suprotstaviti promjenama.

Sastojci koji bi sada mogli biti podvrgnuti testiranju na životinjama uključuju homosalat, uobičajeni sastojak za sunčanje koji se već koristi u mnogim puderima i proizvodima za njegu kože. Dok je homosalat siguran u malim dozama, njegovi učinci na ljudski imunološki sustav u višim koncentracijama ostaju nejasni. Proizvođači sada mogu podnijeti zahtjev za licence za provođenje testiranja na životinjama prije početka proizvodnje kako bi se osigurala sigurnost radnika. Međutim, i dalje im je zabranjeno provođenje testiranja na životinjama kako bi se utvrdila sigurnost šminke za potrošače, jer bi se umjesto toga trebale koristiti alternativne metode.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.