Image: 39851419, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Morski led na Antarktici smanjio se na najnižu razinu

GREEN_300_listici_sredina

Pokazuju podatci

Ponovno je oboren rekord za najnižu godišnju maksimalnu količinu morskog leda oko Antarktike, što je nadmašilo prethodni minimum za milijun četvornih metara.
To bi moglo dovesti do nove ere otapanja leda s dalekosežnim posljedicama, tvrde znanstvenici.

Analize morskog leda oko kontinenta provode se već dugi niz godina. Svakog rujna morski led ondje dosegne svoju najveću količinu, a prosjek između 1981. i 2010. bio je 18.71 milijuna četvornih kilometara.

No, sada su znanstvenici diljem svijeta zabrinuti zbog preliminarnih analiza Američkog nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC). Naime, prema njima, morski je led 10. rujna ove godine dosegao površinu od 16.96 milijuna četvornih kilometara. Problematična je i činjenica da od tada opada, a prošlo je tek nešto više od dva tjedna.

“Ovo nije samo velika promjena u odnosu na prosjek, već i u odnosu na prethodni rekord. U svibnju je bilo prilično očito da nas čeka nešto spektakularno”, kazao je dr. Will Hobbs, znanstvenik za morski led sa Sveučilišta Tasmanije, istaknuvši pritom da je stopa rasta antarktičkog morskog leda bila izuzetno spora, prenosi Guardian.

Uzrok: Topli vjetrovi

Maksimum iz 2023. bio je 1.75 milijuna četvornih kilometara ispod dugoročnog prosjeka i oko 1 milijun četvornih kilometara ispod prethodnog rekordno niskog maksimuma postavljenog 1986. godine.

Uzrok gubitka morskog leda najvjerojatnije su vjetrovi koji su na kontinent donijeli topli zrak.

Inače, morski led na Antarktiku prolazi kroz godišnji ciklus dostižući najmanju količinu svake veljače, a najveću razinu u rujnu. Morski led na Antarktiku bio je relativno stabilan sve dok nije oboren novi rekordni ljetni minimum 2016. Od tada su postavljeni novi rekordni minimumi, uključujući ovu veljaču koja je srušila rekord za najniži ljetni minimum.

Hobbs kaže da je gubitak morskog leda u skladu s projekcijama klimatskih promjena.

“Postoji određena zabrinutost da bi ovo mogao biti početak dugotrajnog trenda opadanja antarktičkog morskog leda, budući da se oceani globalno zagrijavaju, a miješanje tople vode u polarnom sloju Južnog oceana moglo bi se nastaviti”, objavili su iz NSIDC-a.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.