monstera
monstera

Monstera, zvijezda kućnih vrtova: Manje poznate činjenice o omiljenoj biljci

GREEN_300_listici_sredina

Tko bi rekao

Kako bi podržala svoje veliko i teško lišće, biljka Monstera razvija zračno korijenje koje se pruža niz stabljiku. Ovo korijenje ne samo da pruža dodatnu stabilnost, već i apsorbiraju vlagu iz zraka kako bi biljka ostala hidrirana.

Monstera deliciosa jedna je od najomiljenijih biljaka među plantmanijacima. Na našim je prostorima bila iznimno popularna kao uredska biljka u vrijeme Jugoslavije, no nakon pauze se ponovno vratila u modu te ju u svojem domu imaju svi (hobi) vrtlari koji drže do sebe. No, osim što je lijepa, ova je biljka i jako zanimljiva, stoga donosimo činjenice o njoj za koje sigurno niste znali.

Porijeklo

Biljka Monstera potječe iz tropskih šuma Srednje i Južne Amerike. Njeno prirodno stanište obuhvaća područje od Meksika do Kolumbije, gdje raste na visokim drvećima. Upravo zbog ovog prirodnog okruženja, ova biljka voli toplinu i vlagu.

Ime “Monstera”

Njeno ime, Monstera deliciosa, ima zanimljivo porijeklo. Latinska riječ “Monstera” odnosi se na njen izgled, koji je neobičan i čudan zbog rupica na lišću. “Deliciosa” se dodaje jer njeni plodovi, iako rijetko viđeni u kućnim uvjetima, imaju ukusan okus. Neki kažu da je on kombinacija okusa banane i manga. Zovu ga i “voćnim sirom”.

Rupice na lišću

Karakteristične rupice na lišću biljke Monstera služe funkciji prilagodbe tropskom okruženju. Ove rupe omogućuju vodi i kiši da prolaze kroz lišće, sprečavajući da se prekomjerna vlaga zadrži i izazove truljenje.

Otrovna za kućne ljubimce

Iako je biljka Monstera bezopasna za ljude, može biti otrovna za kućne ljubimce poput pasa i mačaka. Njeni listovi i stabljike sadrže kalcijum oksalat, supstancu koja može izazvati iritaciju i otežano gutanje ako se unese u organizam kućnih ljubimaca.

Vrste

Postoji više od 50 različitih vrsta Monstere. Neki od najpoznatijih varijeteta uključuju “Variegatu” s bijelim rubovima na listovima, “Albo Variegata” s bijelim mrljama na sredini lista, i “Thai Constellation” s neobičnim šarama.

Epifit

Biljka Monstera je epifit, što znači da u prirodi raste na drugim biljkama, ali ne crpi hranjive tvari iz njih. Umjesto toga, koristi drvo kao potporu i usmjerava svoje korijenje prema zemlji u potrazi za hranom i vodom.

Zrelost

Listovi biljke Monstera zapravo imaju drugačiji izgled dok su mladi i dok su zreli. Dok su mladi, listovi su čvrsti i često nemaju karakteristične rupice. Tek kada listovi sazru, razvijaju se ikonične perforacije i djelomično se otvaraju.

Zračno korijenje

Kako bi podržala svoje veliko i teško lišće, biljka Monstera razvija zračno korijenje koje se pruža niz stabljiku. Ovo korijenje ne samo da pružaju dodatnu stabilnost, već i apsorbiraju vlagu iz zraka kako bi biljka ostala hidrirana.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.