298550620_429909262430822_3694886996060963224_n

Mogu li ratna stradanja i rave party ići zajedno? Ova udruga je dokaz da mogu

GREEN_300_listici_sredina

Lopata i mnogima omiljeni tulumi

Ako ste se ikad pitali kako ratna zbivanja i rave partyji mogu ići ruku pod ruku, udruga Repair Together dokaz je tomu. Ne, oni nisu birali da u njihovoj zemlji u 21. stoljeću ginu ljudi i padaju rakete, ali nažalost svijet je okrutno mjesto, a takva zabava "mamac" za akcije čišćenja srušenih sela.

Da je riječ o bilo kojoj drugoj zemlji u Europi u 21. stoljeću, ovo bi bio samo još jedan u nizu rave party na kakav mnogobrojni ljubitelji ovakve vrste zabave hrle u velikom broju. Međutim, ovo je ratom pogođena Ukrajina i ovo su hrabri volonteri koji čiste i uređuju pogođene zgrade i ruševine. Humanitarna udruga “Repair Together” okupila je tako sve zainteresirane volontere pa tako i popularne rejvere, većinom iz Ukrajine kako bi svi zajedno zasukali rukave, zgrabili lopate, grablje i sav potrebni alat kako bi raščistili ostatke kulturnih središta diljem zemlje koji su sravnjeni po ruskim raketama. 

Selo gdje je sve ovo započelo su okupirale ruske snage 3. ožujka, a oslobodila ga je ukrajinska vojska 31. ožujka, no mnoge su zgrade uništene usred borbi. Do kolovoza je 131.000 zgrada u Ukrajini uništeno ruskim raketnim napadima i granatiranjem. Repair Together je isprva započeo čišćenjem mjesta bombi bez rave tuluma, ali je kasnije dodao element zabave kako bi privukao volontere.

Ukrajinka Veronika Sitovska bila je jedna od njih. Vratila se u svoju domovinu tijekom ljetne stanke sa studija u Njemačkoj i osjetila je potrebu pridružiti se Repair Together-u u njihovoj misiji. “Za mene je to bilo neophodno. Ne mogu samo stajati sa strane i gledati. Moramo se nastaviti kretati  uz glazbu i bodreći jedan drugoga. To je jedini način na koji možemo biti korisni inače ćemo samo sjediti i plakati, a to nikome ne koristi”, izjavila je za tamošnje medije Ukrajinka. Rave partyji čišćenja smatraju se prijeko potrebnim povratkom u neki osjećaj normalnosti za mlade ljude u Ukrajini, a istovremeno im daju udjela u ratnim naporima. Repair Together je do sada bio domaćin devet akcija čišćenja u tri sela, kao i popravio kuće oštećene granatiranjem. Njihova sljedeća misija je izgraditi 12 kuća u obližnjem gradu Lukashivka prije zime.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.