e7e13bcaa07cd0042199d6ee511c5b67

Komiški rogač dobio zaštićenu oznaku porijekla od strane Europske unije

GREEN_300_listici_sredina

Ovo je 42. hrvatski zaštićeni tradicionalni proizvod

Omiljeni dodatak mnogim slasticama, komiški rogač postao je ovih dana zaštićen zemljopisnim porijeklom od strane Europske komisije u Hrvatskoj. Ovo je 42. domaći proizvod na ovoj listi, a Visu bi trebao donijeti dodatni branding u svijetu.

Europska komisija odobrila je dodavanje popularnog “Komiškog rogača” iz Hrvatske na listu zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. “Komiški rogač” plod je drveća rogača Komiški krupni koje se uzgaja isključivo na području otoka Visa u Hrvatskoj.

Dodatno brendiranje otoka

Tako je ovom odlukom Komiški rogač postao 42. zaštićeni tradicionalni proizvod u Europskoj uniji što bi dodatno trebalo doprinijeti brendiranju otoka Visa. Proizvod s mnogima omiljene dalmatinske ljetne destinacije dodat će se na popis 1619 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni, a kako navode iz Europske komisije u Hrvatskoj, popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.

rogač

Omiljen dodatak slatkim jelima

Zahvaljujući svojem slatkom okusu i karakterističnoj aromi kakaa i čokolade, “Komiški rogač” posebno je popularan u slatkim pripravcima i sastojak je koji se koristi u mnogim pripravcima, kao što su kreme, kolači i slatka pića. Mljeveni proizvod “Komiški rogač” dobiva se mljevenjem zrelog voća rogača i njegovim sušenjem. Tradicionalna metoda proizvodnje temelji se na prethodnom poznavanju optimalnih vremenskih uvjeta za berbu voća; važno je uzeti plodove prije kiše krajem ljeta i početkom jeseni.

PHOTOS BY: Facebook, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.