Image: 704645787, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Klimatske promjene uništavaju jedan od najpoznatijih vrtova na svijetu: ‘Sve bi ovo uskoro moglo biti pod vodom’

GREEN_300_listici_sredina

Traži se hitno rješavanje problema

Klimatske promjene utječu na jedan od najpoznatijih vrtova na svijetu. Iz Nacionalne zaklade Sjeverne Irske poslali su hitan poziv na akciju rješavanja ovog gorućeg problema.

Poznat po svojim vrtovima i povijesnoj građevini, Mount Stewart, pod izravnom je prijetnjom klimatskih promjena. Postoje planovi za premještanje dijela zemljišta u okrugu Down kao odgovor na predviđene promjene. Naime, znanstvene analize pokazuju da će neki od najpoznatijih dijelova vrtova biti poplavljeni u idućih sto godina.

Savjetnik dobrotvorne organizacije za klimu i znanost, Seán Maxwell, rekao je da Mount Stewart za sto godina “neće izgledati kao sada”.

Kako prenosi BBC, Nacionalna zaklada priopćila je da postoji “jasna praznina u zakonodavstvu” o prilagodbi klime u Sjevernoj Irskoj.

Tom su prilikom objavili izvješće – Klima za promjene – u kojemu naglašavaju važnost prilagodbe građevina i krajolika, a sve kako bi se iste mogle nositi s utjecajima klimatskih promjena. Pri tome pozivaju na ubrzanu akciju kako bi mjesta poput ovoga bila bolje zaštićena.

Vjetar i sol kao glavni problemi

Maxwell je dodao da će u poznatim vrtovima posaditi nove biljne vrste, otpornije na vjetar i sol,
a sve kako bi se Mount Stewart prilagodio promjenjivim vremenskim prilikama i rastućoj razini vode u Strangford Loughu.

Rekao je da je zaklada postavila vremenske monitore kako bi “uspostavila mikroklimu“ i tako bolje razumjela kako klimatske promjene utječu na vrtove.

Drveće i biljke u vrtovima već su oštećeni “povećanim intenzitetom oluje”, rekao je Mike Buffin, glavni vrtlar Mount Stewarta.

“Vjetrovi donose sprej soli koji može spaliti neke od nježnijih biljaka…Koristimo okidačke točke, kao što su oluje, za usmjeravanje naših odluka i razmnožavanje značajnih rizičnih biljaka kako bi se mogle posaditi na novo, sigurnije mjesto“, objasnio je za BBC.

No, za donošenje odluka, ističe, potrebna je i politička volja.

 

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.