kinezi na

Kinezi prednjače u svemirskoj utrci: Prikupljat će podatke s tamne strane Mjeseca

GREEN_300_listici_sredina

Istraživačke misije

Kineska nacionalna svemirska agencija objavila je kako je uspostavljen signal sa satelitom Queqiao-2, koji je lansiran prema Mjesecu krajem ožujka. Ovaj će satelit odigrati ključnu ulogu u budućim kineskim misijama na Mjesec.

Satelit Queqiao-2, koji je krajem ožujka prema Mjesecu lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA), uspješno je prošao testiranje u orbiti 6. travnja, a Agencija je 12. travnja i službeno izvijestila kako je sa satelitom uspostavljen jasan signal. Satelit Queqiao-2, koji je lansiran s još dva manja satelita – Tiandu-1 i Tiandu-2 – bit će komunikacijski most za sve misije na Mjesec do 2030. godine.

Ono po čemu je ovaj satelit drukčiji jest što je namijenjen za prijenos podataka s udaljene strane Mjeseca koja nikad nije okrenuta prema Zemlji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by People’s Daily (@peoples_daily)


Kako prenosi portal Xinhua, Queqiao-2 kružit će oko Mjeseca i prenositi signale misije Chang’e-6 koja će biti lansirana u svibnju ove godine, a cilj joj je prikupiti podatke s udaljene, tamne strane Mjeseca. Ovaj se satelit planira koristiti i za misije Chang’e-7 i Chang’e-8, koje kreću 2026. i 2028. godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.