Najpoznatiji običaj u Hrvatskoj na Dan svete Lucije, 13. prosinca, jest sijanje božićne pšenice. Tradicija sijanja pšenice na dan Svete Lucije ima korijene u starim europskim običajima gdje je pšenica bila simbol plodnosti, obnove i svjetla. Kako bi se obilježio blagoslov života i plodnosti, ljudi su sijali pšenicu kao oblik rituala s nadom u uspješnu i plodnu nadolazeću godinu.
Pšenica, kao usjev koji simbolizira život i obilje, odabrana je zbog svoje brze i bujne rastuće prirode. Sijanje pšenice na dan Svete Lucije postalo je simbolički čin, a razdoblje do Božića postaje simbolična priča o nadi, čekanju i pripremi za dolazak Božića. Bujna i zdrava pšenica postaje vizualni podsjetnik na blagostanje i obilje koje obitelj ili dom očekuje u budućnosti.
No iako na svim pakiranjima sjemenki pšenica izgleda bujno i raskošno, često (ako imate sreće) izraste samo nekoliko zelenih travčica. U nastavku vam donosimo savjete kako da ove godine vaša pšenica bude upravo savršena.
1. Pšenicu potopite u mlakoj vodi i ostavite je u vodi preko noći.
2. Sutradan ujutro pšenicu ocijedite, stavite je na salvetu i pustite da se osuši.
3. U staklenku, duboki tanjurić ili teglicu stavite zemlje skoro do vrha, pritom ostavljajući jedno 4 cm do samog vrha.
4. Na zemlju položite vatice koje ste namočili vodom, ali ih nemojte ocijediti.
5. Na vatu pospite osušenu pšenicu, i to otprilike u sloj debljine 1 cm.
6. Na pšenicu pospite samo malo zemlje.
7. Zalijte ili poprskajte vodom.
8. Stavite na toplo i svijetlo mjesto, recimo na prozor ispod kojeg je radijator ili blizu prozora u toploj prostoriji. Ali pazite da ne bude preblizu radijatora da se ne posuši!
9. Zalijevajte vodom svako jutro (1 cm vode u staklenki ili teglici). Ako vidite da je zemlja suha možete i kroz dan poprskati vodom. Kada naraste možete je ošišati da su svi listići jednake duljine.
A za one koji žele ovome simboličnom činu sijanja pšenice dodati i malo estetike, možete se inspirirati na ovim Instagram profilima koji su i nama dali neke ideje za božićne dekoracije.