natalya-zaritskaya-SIOdjcYotms-unsplash

Kako djeca mijenjaju navike svojih roditelja i čine ih ekološki osviještenima

GREEN_300_listici_sredina

Što možemo naučiti od djece?

UN-ova komisija za klimatske promjene IPCC upozorila je da do 2030. trebamo prepoloviti globalne emisije ugljika kako bismo spriječili klimatsku katastrofu. Kao posljedica toga, milijuni mladih ljudi krenuli su u akciju, eskivirali nastavu i izašli na ulice kako bi potaknuli vladajuće na akciju protiv klimatske nepravde.

Podrška koju dajemo djeci u njihovoj borbi za zaštitu okoliša ključna je ako želimo izgraditi ekološki prihvatljivu budućnost. Djeca najbolje uče o okolišu promatrajući i oponašajući članove obitelji, nastavnike, vršnjake te slavne ili javne osobe, a boravak u prirodi oblikuje način na koji djeca uče kako se odnositi prema okolišu.

Novo istraživanje pokazuje kako djeca i mladi do 19 godina diljem Zemlje razvijaju održive prakse kroz socijalizaciju. Prije svega, roditelji ili skrbnici uče svoju djecu kako se prilagoditi društvenim ekološkim normama i očekivanjima. Prenoseći vlastite vrijednosti zapravo prenose svoja uvjerenja o tome koje je ponašanje “prihvatljivo”. Ono što je najvažnije, način na koji roditelji govore o održivosti, bilo pozitivno ili negativno, utječe na to kako djeca razvijaju vlastite stavove o tome.

Ipak, stavovi roditelja nisu jedini koji utječu na formiranje djece. Ako djeca primijete istinsku zabrinutost svojih idola vezano za klimatske promjene i negativne učinke koje imamo na okoliš, vjerojatno će razviti svijest o tim temama. Upravo edukacija djece o opasnostima od onečišćenja, ali i prirodnim krajolicima, pomaže im da cijene okoliš i brinu o njemu. Tada djeca prenose stečene vrijednosti, uvjerenja, norme, znanja i vještine u svoje obitelji i potencijalno mijenjaju ponašanje starijih, a taj se proces naziva “obrnuta socijalizacija”.

Jedno od najvažnijih mjesta gdje djeca nauče kako brinuti o okolišu je škola. Ako nastavnici prenesu djeci znanje o štetnim učincima emisija CO₂, tada djeca mogu zamoliti svoje obitelji da smanje upotrebu automobila ili, umjesto da otputuju u inozemstvo, odaberu ekološki prihvatljiviji odmor u obližnjim turističkim destinacijama. Također, postavljanjem kanti za reciklažu u školama možemo potaknuti djecu da pitaju roditelje mogu li kod kuće razvrstavati otpad na isti način.

Alternativno, učenje o klimatskim promjenama može se provesti i kroz virtualnu stvarnost ili korištenjem igara, poput Gro Garden, Gro Recycling i Eco Warriors.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.