vjetroelektrane za gradove

Inovativne vjetroelektrane kao rješenje za gradove: Imaju ‘grane’ i ‘lišće’, a proizvode struju

GREEN_300_listici_sredina

Održivi izvori energije

Tvrtka New World Wind došla je do inovativnog rješenja za alternativni izvor energije u urbanim sredinama. Riječ je o mikro-vjetroelektranama koje su nalik drveću, ne ugrožavaju ptice i rade bešumno.

U cilju da se ubrza prelazak na alternativne izvore energije, mnoge tvrtke danas sve brže pronalaze inovativna rješenja koja eliminiraju neke dosadašnje nedostatke u proizvodnji energije. Tvrtka New World Wind tako je dizajnirala vjetroelektrane koje izgledaju kao stabla, a pogodne su za instaliranje u gradskim četvrtima.

Metalna “stabla” imaju “grane” s mikrovjetroelektranama koje podsjećaju na listove. “Nema vizualnog zagađenja i možemo instalirati klupu oko stabla kao u parkovima”, objašnjavaju iz tvrtke za inovacije i dodaju kako se boja “debla” i “listova” također mogu prilagoditi.

Ove vjetroelektrane visine su između pet i 10 metara, lako se instaliraju i u urbanism sredinama, bez zahtjevnih građevinskih radova. Osim toga, za razliku od većih vjetroelektrana, ne predstavljaju opasnost za ptice i rade vrlo tiho.

Kako planiraju konstruktori, ove mikro-vjetroelektrane ne bi trebale biti spojene na nacionalne mreže, već će davati energiju izravno, zgradi pokraj koje su instalirane. Jedan list bit će sposoban proizvesti do 1.000 kWh struje godišnje, a vjetroelektrana sa 36 “listova” mogla bi godišnje proizvesti  36.000 kWh pri brzini vjetra od 12 m/s.

Ove je godine tvrtku World Wind industrijski magazin “Energy Business Review” uvrstio među deset vodećih pružatelja rješenja za energetsku održivost u Europi. Do sada je instalirano 130 uređaja diljem svijeta, od Europe preko SAD-a do Južne Koreje, a većina klijenata su tvrtke. Također, tri ove mikro-vjetroelektrane postavljene su i uz stambene objekte – u Birminghamu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Vermontu, SAD-u i u Švicarskoj.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.