Cijelo ljeto, a i duže, možete uživati u prekrasnoj blitvi. Povrće, koje je po svojoj popularnosti blizu tikvicama, ulazi u onu skupinu “zelenjave”, koje termičkom obradom ne gubi hranjive tvari, nego baš suprotno – blitva postaje još hranjivija.
Ovo lisnato povrće tradicionalno se koristi u mediteranskoj kuhinji, a upravo je na našem podneblju jedna od namirnica kojima su se hranile generacije i generacije. Nekad smatrana sirotinjskom hranom, vjerojatno jer je lako uzgojiva i dostupna u vrtovima veći dio godine, blitva je sve samo ne siromašna.
Obiluje gotovo svim vitaminima, a posebno K, C, E i A te mineralima, među kojima prednjače željezo i magnezij. Blitva sadrži antioksidanse, osobito beta karotenom, luteinom i kolinom, i folnom kiselinom zbog čega se preporuča ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama jer je folna kiselina ključna za razvoj ploda u ranoj fazi trudnoće.
Kako je niskokalorična, a obiluje vlaknima, nutricionisti je preporučuju za gubljenje viška kilograma. Blitva je poznata i po svojim diuretičkim svojstvima te potiče proizvodnju žuči i želučanih sokova koji pomažu probavi.
Od blitve se mogu pripremati razna jela – blitva na lešo, variva, nabujci, pite, a poznato hrvatsko tradicionalno jelo je i soparnik.