Jela na žlicu pašu organizmu baš u svako godišnje doba, a još ako se u njima nađe sezonsko povrće, uživat ćete u varivima svim svojim osjetilima. Naravno, važni su i začini, koji ističu okuse prirode. Kako smo u sezoni tikvica, valja ih dobro iskoristiti jer u 100 grama kuhanih tikvica ima samo 7 kalorija, a obiluju vitaminima A, C, K i vitaminima B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom.
Varivo, koje smo osmislili, kuha se manje od 20 minuta, a najviše truda ćete uložiti u sjeckanje luka te rendanje tikvice i krumpira. Kako smo željeli izbjeći zapršku od brašna i ulja, za gustoću variva odlično je poslužio narendani krumpir. Malo bogatiji okus dobili smo dodavši manji poriluk. Začin? Odluka je pala na kopar jer se izvrsno sljubljuje s tikvicom i grčkim jogurtom. Evo kako pripremiti ovo zdravo i okusima bogato varivo od sezonskih tikvica.
Sastojci
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 veći krumpir
- 1 luk
- 1 manji poriluk
- maslinovo ulje
- sol
- biber
- 2 žličice sušenoga kopra
- 2 žlice grčkog jogurta
Priprema
Tikvicu operite i naribajte na ribež. Krumpir ogulite i također naribajte. Luk (i poriluk, ako želite) narežite na sitne kockice. Na maslinovom ulju popržite luk i poriluk, posolite. Kada zažuti, dodajte naribanu tikvicu i krumpir, pa još posolite i popaprite. Malo podlijte vodom i kuhajte 15-ak minuta. Dodajte dvije žlice grčkog jogurta i kopar. Poslužite.