zadruge apel naslovna

I dvije godine nakon stavljanja u zakonski okvir, u Hrvatskoj ne postoje energetske zajednice

GREEN_300_listici_sredina

Apel Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Iako je prije dvije godine ovaj koncept uveden u zakonski okvir Hrvatske, još nije uspostavljena nijedna energetska zajednica u zemlji. Sada, više od 20 udruga i organizacija traže promjene zakona o tržištu električne energije kako bi se energetskim zadrugama omogućilo osnivanje energetskih zajednica građana.
Zelena energetska zadruga (ZEZ) je uputila apel Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da kroz izmjene Zakona o tržištu električne energije zadrugama omogući osnivanje energetskih zajednica građana.
Do 16. lipnja Prijedlog Zakona o izmjenama zakona o tržištu električne energije bio je na javnom savjetovanju, a tom je prilikom predložena izmjena stavka 1. Članka 26. kojim se energetske zajednice građana definiraju kao pravne osobe koje, između ostalog, „djeluju na temelju zakona kojim se uređuje financijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija…“, a čime se zadruge isključuju kao pravna tijela koja mogu osnivati energetske zajednice građana u Hrvatskoj. Ministarstvo je odbilo prijedlog da se ovaj stavak dopuni riječima “ili na temelju Zakona o zadrugama” uz obrazloženje koje Zelene energetske zadruge smatraju neprihvatljivim, posebno u situaciji u kojoj zbog nepotrebnih administrativnih barijera Hrvatska dvije godine od uvođenja energetskih zajednica u zakonski okvir nema niti jednu registriranu energetsku zajednicu.
 
Konkretno, Ministarstvo je neprihvaćanje prijedloga argumentiralo time da u zadrugu nije moguće uključiti lokalne zajednice i druge pravne osobe te time da su zadruge primarno usmjerene na dobit i interese članova, što je u suprotnosti s međunarodnim zadružnim načelima na kojima se temelji hrvatski Zakonom o zadrugama, ali i Direktiva (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije koja definira energetske zajednice građana.
Prema Zakonu o zadrugama, zadrugu mogu osnovati potpuno poslovno sposobne fizičke osobe i pravne osobe te svrha njenog poslovanja ne može biti samo dobit, nego i briga za zajednicu tj. poslovanje koje pridonosi održivom razvoju okruženja i lokalne zajednice, te zadovoljavanje zajedničkih gospodarskih, ekonomskih, socijalnih, obrazovnih, kulturnih i drugih potreba i interesa. Postojeće zadruge u Hrvatskoj to već potvrđuju u praksi – primjerice, energetska zadruga Apsyrtides među svojim članovima ima i jedinice lokalne samouprave, tvrtke i udruge, dok je socijalna zadruga Humana Nova na nacionalnoj i EU razini prepoznata zbog svog doprinosa lokalnoj zajednici, radnoj integraciji ranjivih društvenih skupina i očuvanju okoliša.
 
Kako ističu iz Zelene energetske zadruge, ni u jednoj državi članici Europske unije zadrugama nije onemogućeno osnivanje energetskih zajednica građana, dok su u Sloveniji energetske zajednice “rezervirane” isključivo za zadruge. Pritom, upravo su energetske zadruge prije više desetljeća započele pokret građanske energije – obnovljive energije u vlasništvu građana i lokalnih zajednica – u Europi, iz kojeg je proizašla inspiracija za razradu koncepta energetskih zajednica u Direktivi EU. 
 
Iz svih navedenih razloga, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još jednom pozivamo da kroz izmjene Zakona o tržištu električne energije zadrugama omogući osnivanje energetskih zajednica građana. Upravo postojeće zadruge, ali i one koje će tek nastati, mogu biti prekretnica u promjeni statusa quo po pitanju razvoja energetskih zajednica u Hrvatskoj te dati pravi primjer i poticaj razvoju građanske energije u Hrvatskoj. 

Uz Zelenu energetsku zadrugu, omogućavanje zadrugama da osnivaju energetske zajednice kroz izmjene Zakona o tržištu električne energije podržavaju:

 1. ACT Grupa
 2. Armano Linta d.o.o. za regenerativnu arhitekturu
 3. Energetska zadruga “Otok Krk”
 4. Energetska zadruga “Apsyrtides”
 5. Energetska zadruga “Drenova”
 6. Energetska zadruga “Dalmacija”
 7. Europska zadruga “MOBA Housing SCE”
 8. Grad Cres
 9. Greenpeace u Hrvatskoj
 10. “KLIK” energetska zadruga
 11. OTRA – Otočka razvojna agencija
 12. Pašnjačka zajednica braniteljska zadruga “Eko-Gajna”
 13. Pokret otoka
 14. Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”
 15. Satelit edukacije za održivost i regenerativnost
 16. Socijalna zadruga “Humana Nova”
 17. Udruga “Bez granica”
 18. Zadružna pivovara “Brlog”
 19. Zadruga za etično financiranja
 20. Zadruga otvorena arhitektura

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.